Gazdaság

2021.02.27. 13:52

Újraindítási gyorskölcsönt kérnek a beszállítóknak is

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a vendéglátó egységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramjában.

Munkatársunktól

20200817 Tét A Pedró Pékség téti üzemében készülnek a kenyerek augusztus 20-ára Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Illusztráció: Csapó Balázs

A hitelprogram első körében 25 meghatározott tevékenységi kör vállalkozásai vehetnek részt a Magyar Fejlesztési Bank honlapján megjelent köz­­lemény alapján.

Az agrárkamara mellettük indokoltnak tartja a vendéglátóegységekbe beszállító termelőkre és feldol­gozókra, valamint az élelmiszer-nagykereskedőkre is kiterjeszteni a kört.

A vendéglátóhelyek, szállodák beszállítóinak értékesítési csatornái jelentősen beszűkültek. Leginkább a vízi szárnyassal, hallal, sertéssel foglalkozó termelőknél, feldolgozóknál okozott extra költségeket a tá­­rolás, illetve az áron aluli ér­­tékesítési kényszer. Rajtuk kívül a kisüzemi sörfőzdék, a pálinka-előállítók, továbbá a kávékereskedők árbevétele is jelentős mértékben zuhant.

A pékségeket is támogatná a kamara. Illusztráció: Csapó Balázs / Kisalföld

A kamara felsorolja, hogy mely területeket javasolja be­­venni a programba, ezek kö­­zött van a zöldségféle, dinnye, gyökér- és gumósnövény termesztése, a baromfihús feldolgozása, a hal, a burgo­nyafeldolgozás és -tartósítás, a gyümölcs- és zöldséglé gyártása, valamint az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás. Ide sorolnák a tejtermék, a kenyér, a friss pékáru, a il­letve a tésztafélék gyártásával foglalkozókat is.

Javasolják továbbá a kör szé­­lesítését a szeszes és üdítőitalt, ásványvizet gyártókkal, illetve a zöldség-, gyümölcs-, hús-, tejtermék-, tojás-, kávé-, tea-, kakaó- és fűszer-nagyke­reskedelemmel foglalkozókkal.

A kamarához érkező jel­­zések szerint a közétkeztetésbe beszállítók is nehéz helyzetbe kerültek, valamint az üzemi konyhák is, ezért a köztestület javasolja a lehetőség kiterjesztését ezekre a vállalkozásokra is.

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogram keretösszege 100 milliárd forint. Vállalkozásonként akár 10 millió forint is felvehető, amely bérre, járulékra, rezsire, működési költségre, valamint készletfinanszírozásra egyaránt felhasználható.

A kölcsön törlesztését három év türelmi idő után kell megkezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában