#NAV

2021.03.27. 08:39

Díjmentes a saját adatok lekérése az adóslistáról

K. A.

Személyi jövedelemadó (szja) bevallás illusztráció 20210323 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

– A Köz­­ponti Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni, annak kiadásáért pedig a bank vagy pénzügyi vállalkozás nem számíthat fel díjat – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az adatok megismerésére az ügyfélnek saját hiteljelentést kell igényelnie, de ezt sok helyen megteheti, nemcsak ott, ahol szerződése van. Egyebek között a hazai pénzügyi, pénzforgalmi, illetve elektronikuspénz-kibocsátó in­tézményeknél, a biztosítóknál, a befektetési vállalkozásoknál és pénztáraknál, valamint a Diákhitel Központnál és az adósságrendezésért felelős Családi Csődvédelmi Szolgálatnál.

A törvény alapján a felsoroltak közül senki sem utasíthatja el a saját hiteljelentés iránti kérelem befogadását, és nem irányíthatja át a hozzájuk fordulót máshoz.

A kérelmet 2 munkanapon belül továbbítani kell a BISZ Zrt. felé, amely 3 napon belül küldi vissza az információkat. A referenciaadat-szolgáltató ezután 2 munkanapon belül juttatja el a hiteljelentést a kérelmezőnek. Az ügyfél ebből azt is megtudja, melyik bank vagy pénzügyi vállalkozás adott át róla információt a KHR-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában