Gazdaság

2021.03.17. 08:10

Így érheted el az adóbevallási tervezetedet

A tervezetek készen vannak, meg lehet nézni őket.

Munkatársunktól

20200407 Deszk Hosszabbítás: a NAV adóbevalláshoz az ügyfélkaput javasolja. Képen: illusztráció Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

Az utóbbi években a személyi jövedelemadózás rendszere jelentősen átalakult, ennek elsősorban az volt a célja, hogy a magánembereknek a lehető legegyszerűbben készüljön el az szja-bevallásuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. A rendszer sikeres működése mellett, egyúttal a digitalizáció elterjedéséről is érdekes adattal szolgálnak: jelenleg már több mint 4,2 millióan rendelkeznek elektronikus tárhellyel.

A NAV honlapjáról már most elérhetők a bevallási tervezetek. Az eSZJA-portálon (eszja.nav.gov.hu) keresztül a KAÜ-azonosítóval rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is az szja-bevallás tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-ai hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes bevallássá válik.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója – ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója – április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását. Fontos, hogy az április végéig megkapott küldemény a tervezetek mellett 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot és válaszborítékot is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában