Nemzetközi témahéten népszerűsítik a vállalkozói ismereteket

2021.03.05. 09:52

Iránytű a pénzügyekben

Öt év alatt megkétszereződött hazánkban a saját bankkártyát használó középiskolások száma, ezért is fontos, hogy tisztában legyenek az alapvető pénzügyi ismeretekkel. A PÉNZ7 programban több mint 1100 hazai iskolában tartanak szakmai előadásokat a diákoknak.

Tóth A. Péter

Forrás: Pénzügyminisztérium

– A 21. század első felében ugyanolyan fontos az alapvető navigációs képességekkel rendelkezni a pénzügyek terén, mint a digitális eszközök használatában, vagy az autóvezetésben.

A családi kasszában lé­t­­fontosságú a megtakarítás, a jövedelem beosztása, a ki­­adás-bevétel egyensúlyának megtartása, vagy akár egy la­kásfelújítás anyagi hátterének megtervezése.

Azt tapasztaljuk, hogy a magyar családok ugyan költségvetést negyedrészben készítenek, de megtakarítási hajlandóságuk és képességük az utóbbi tíz évben folyamatosan növekszik. A gazdasági növekedésnek köszönhetően 2019-ben minden 100 forintból 9-et félre tudtak tenni átlagban a családok, miközben a jövedelmi helyzetükben lényegi eltérések lehetnek – mondta la­­punknak Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Idén március 1–5. között rendezik meg a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahetet, amelynek célja, hogy a gazdasági szakemberek közreműködésével tanulják meg a diákok a pénz megfelelő kezelését, egy vállalkozás sikeres működtetését. Tanulók és tanárok körében is népszerű a program,

tavaly a pandémia kitörése előtti héten 1400 iskola 217 ezer diákját sikerült elérni az előadásokkal.

Egy nemzetközi rendezvénysorozat részeként a magyarországi témahét kimagasló eredményeket ért el, tavaly az European Money Weeken részt vevő Franciaországnak, Németországnak és Olaszországnak együtt sem sikerült annyi diákot megszólítania, mint itthon.

– A rezsiköltségek kiszámolásával, a mobiltelefon-előfizetések gyakorlati kérdéseivel, a ZsetON – (Be)osztó kalkulátor használatával kapcsolatos praktikus tanácsokat kapnak a tanulók. Évek óta részt veszek a programban, és azt tapasztalatom, hogy az órák mellett nagy az érdeklődés az okosan­apenzzel.hu honlapunkról el­­érhető információk és lehetőségek iránt is – tette hozzá Balogh László.

A PÉNZ7 online rendezvényén Balogh László helyettes államtitkár mellett Klazsik György vállalkozó osztotta meg tapasztalatait Szegeden a Kőrösy József Közgazdasági Technikum diákjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában