PR

2021.03.25. 11:17

Miért számít, hogy hol van a székhelyünk?

Biztos, hogy minden esetben a munkavégzésünk helyéhez legközelebb eső székhelyet érdemes cégünknek választania? Megmutatjuk, miért lehet érdemes földrajzilag távolabb eső megoldásban gondolkodni.

delmagyar.hu

Akár egyéni vállalkozásról van szó, akár cégről, minden esetben szükségünk van arra, hogy székhellyel rendelkezzünk. Elsőre a székhely kiválasztása egyszerű adminisztratív feladatnak tűnik, azt azonban már kevesen tudják, hogy a megfelelő helyszín megtalálása során pedig több szempont is szerepet játszhat.

Ilyen kritérium lehet az, hogy a székhely könnyen elérhető legyen a cégtulajdonos vagy cégvezető számára, azonban ez önmagában még nem a legfontosabb kitétel.

Most megmutatjuk, miért lényeges kérdés, hogy vállalkozásunk székhelye mely településen található, illetve azt, hogy milyen különböző előnyökkel jár a vidéki vagy a budapesti székhelyszolgáltatás.

Mit jelent a székhelyszolgáltatás?

Egyetlen cég, még a legkisebb mikrovállalkozás sem működhet saját székhely nélkül. Előfordulhat azonban, hogy egy vállalkozónak nincsen elegendő tőkéje ahhoz, hogy saját ingatlant vásároljon, vagy nem szeretné saját címére bejegyeztetni vállalkozása székhelyét.

Ilyen esetekben kereshet fel egy székhelyszolgáltatót, akivel szerződést köthet, ennek fejében pedig azonnal meg is találta saját vállalkozásának székhelyét, ami a szolgáltató címére kerül.

Ide érkeznek a hivatalos levelek, fontos küldemények, valamint minden hivatali ügyintézés során ezt a címet használják. A székhelyszolgáltatás a rendelet szerint az iratok átvételét is magában foglalja.

Ez a megoldást egyrészt kényelmes, másrészt pedig lehetővé teszi azt, hogy azok a kisebb cégek és mikrovállalkozások is legális keretek közt működhessenek, akik nem engedhetnék meg maguknak azt, hogy saját irodát tartsanak fenn.

Fontos továbbá kiemelnünk azt is, hogy a vállalkozás székhelye a tevékenység helyétől függően bárhol lehet, melynek szintén megvannak a maga fontos, nem elhanyagolható előnyei.

A fővárosi székhelyszolgáltatás legnagyobb előnye a presztízs

A cégünk számára megfelelő székhely kiválasztása során sok esetben szerepet játszhat a presztízs kérdése. Ha pedig presztízsről beszélünk, sok cég a budapesti székhelyszolgáltatást részesíti előnyben, nem véletlenül. Sok eseteben ugyanis azok a vállalkozások könnyebben kapnak megbízást, melyek budapesti székhellyel rendelkeznek.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a fővárosi székhelyű cégek esetében általában nagyobb a tolerancia a véletlenül előforduló, kisebb mulasztások esetén.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy budapesti székhellyel könnyebb kihúznunk magunkat a hatályos jogszabályok alól, egyszerűen csak azt, hogy a magasabb toleranciaküszöb miatt egy véletlen elírás miatt nem minden esetben kell komoly büntetésre számítanunk, ami persze nem csak a székhelyen, de sok egyéb dolgon is múlhat.

A székhelyszolgáltatás Budapesten teljes körű megoldást kínál azon cégek számára, akik tevékenységüket vidéken végzik és nem szeretnének saját irodát fenntartani a fővárosban. Nem kell magas ingatlanárakkal számolni, nem kell külön energiát és pénzt fektetni a székhely biztonságába. Az adminisztrációs munkák, valamint ügyintézés terhét is szakemberek veszik át, így ezek sem igényelnek extra erőforrás-befektetést.

A vidéki székhelyszolgáltatás kedvezményekkel járhat

Azonban nem csak a budapesti székhelyszolgáltatás, de a vidéki is járhat bizonyos elsőbbségekkel. Ezek pedig alapvetően más jellegűek, mintha a fővárosban található székhelyet választunk.

Az első dolog, hogy cégünk székhelyének bejelentésével automatikusan választjuk meg a cégbíróságot és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti egységet is. Ez azért lehet fontos, mert a gyakorlati tapasztalatok szerint a különböző szervezeti egységek különböző gyakorisággal tartanak ellenőrzéseket, és akár abban is különbözhetnek, hogy a kisebb hiányosságokkal, minimális kihágásokkal szemben mennyire elnézőek.

Nagy előnyt jelent továbbá az, hogy pályázatok esetében vidéki székhellyel sokkal több nyitott lehetőséggel találkozhatunk, így a vidéki székhely cím előnyt jelent abban az esetben, ha pályázni szeretnénk.

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy a vidéki székhelynek köszönhetően az iparűzési adó minimalizálható, vagy akár nullára is csökkenthető. Ennek oka, hogy bizonyos településeken a vállalkozóknak egyáltalán nem kell iparűzési adót fizetniük.

Jelenleg hazánkban körül-belül 500 IPA mentes település létezik, és ha cégünk székhelye ezek közül valamelyiken található, az éves szinten komoly megtakarítási lehetőséget jelent.

Ez persze leginkább azoknak a vállalkozásoknak éri meg, akiknek az árbevétel szempontjából jobb döntés a székhelyszolgáltatás és az ezzel járó, esetleges költségek kigazdálkodása, mint az iparűzési adó megfizetése.

Éppen ezért mielőtt, döntést hoznánk a számunkra megfelelő székhelyszolgáltatást illetően, érdemes körültekintőnek lenni, és a legjobb lehetőség érdekében akár szakértői tanácsadásadást is igénybe venni.

A legfontosabb szempont: válasszunk törvényes szolgáltatót

Habár a székhelyszolgáltatás egy teljesen legális tevékenység, sajnos továbbra is akadnak olyan cégek, melyek nem felelnek meg a törvényben foglalt alapfeltételeknek. Éppen ezért fontos, hogy mielőtt kiválasztanánk a vállalkozásunknak megfelelő székhelyet, mindig tájékozódjunk az adott szolgáltató megbízhatóságát illetően.

Minden esetben olyan székhelyszolgáltatói szerződéssel kell rendelkeznünk, mely a hatályos előírásoknak megfelel, a cég székhelyén pedig a levelek és iratok átvétele, érkeztetése és őrzése mellett fontos szempont a rendelkezésre tartás is. Cégünk székhelyét pedig minden esetben cégtáblával is meg kell jelölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában