A járvány itt is közbeszólt

2021.03.18. 07:00

250 ezer adózónak kell kiegészítenie az szja-tervezetét

A koronavírus miatt sok külföldön munkát vállaló magyarnak és nálunk dolgozó külföldinek is megváltozhat az adózása, ami módosíthatja a bevallási tervezetben szereplő összegeket. De az őstermelőknek, az áfás magánszemélyeknek és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak is érdemes odafigyelni.

K. A.

20200113 Szombathely fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Illusztráció SZJA bevallásról.

Fotó: Illusztráció / Szendi Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített, március 15-én elérhetővé vált személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezeteket országosan mintegy 250 ezer magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában.

Az őstermelőknek figyelni kell a bevételi értékhatárt.
Illusztráció: Karnok Csaba

A Moore Hungary adótanácsadó tájékoztatása szerint az szja-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak.

Ugyanakkor egyre jelentősebb azok tábora is, akik külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek, nekik szintén ki kell egészíteniük a megajánlott adóbevallási tervezetet. A szükséges adatokat legkésőbb május 20-ig kell pótolni.

Az adótanácsadó azt is je­lezte, hogy a koronavírus miatt a külföldön munkát vállalók esetében is változhatnak az szja-bevallások. A korlátozások miatt sok külföldön dolgozó magyar, illetve Magyarországon dolgozó külföldi magánszemély otthonról, a munkáltató országától eltérő helyen végzett kereső tevékenységet tavaly.

Ha a külföldi munka 183 napnál rövidebb időszakra korlátozódott, az adóztatási jog visszakerülhet az adóügyi illetőség szerinti országba.

A Moore Hungary példaként említette, hogy ha egy honfitársunk Ausztriában vagy Szlovákiában állt munkaviszonyban, de a járványidőszak többségében magyar otthonában, home office-ban dolgozott, 2020-as jövedelemadóját is Magyarországon kell megfizetnie.

A kiküldetésben dolgozó munkavállalók esetében is előfordulhat, hogy a karantén­időszakok, lezárások miatt a tervezett időszaktól eltérő hosszban kellett a munkáltató országán kívül dolgozni.

– Az ilyen területen érdekelt cégeknek mindenképpen javasolt felülvizsgálni az érintett munkavállalók tavalyi ma­­gyarországi adókötelezettségét

– hangsúlyozta Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere.

Őstermelők, figyelem!

A mezőgazdasági őstermelőknek elkészített bevallási tervezet a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások „számait” tartalmazza. A gazdák ezt módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyhatják jóvá. Ha a 2020-ban megszerzett éves őstermelői bevétel nem haladta meg a 600 ezer forintot, akkor abból nem kell jövedelmet megállapítani, és ezt a bevételt bevallani sem kell. Az összeghatár felett azonban a tervezetet ki kell egészíteni az őstermelői bevételre, költségekre vonatkozó további adatokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában