Ötödével visszaesett az import

2021.04.25. 09:18

Egy év alatt harmadával nőtt a használt autók ára

Márciusban 10,5 ezer import használt személyautó került forgalomba Magyarországon, 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, az első negyedévi 31 ezres szám 18 százalékos csökkenés. Az árak a nagyobb kereslet és a gyengébb forint miatt „kilőttek”.

Kovács András

A forintárfolyam is drágította a használt autókat. Illusztráció: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A JóAutók.hu felmérése szerint a piac szereplőinek csaknem kétharmada arra számít, hogy a piac működése legkésőbb nyárra visszatérhet a régi kerékvágásba. Ugyanakkor szinte biztosnak látszik, hogy a korábbi, 40 ezret közelítő negyedéves számoktól akár évekre is elbúcsúzhatnak a kereskedők. A honosítási szabályok idei szigorítása ugyanis éppen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti meg, ezek teszik ki a behozatal jelentős részét. Emellett a tartósan 360 forint feletti euróárfolyam is érezhetően megdrágítja a használtimportot.

Hullámok

– Amennyiben a következő hó­napokban fokozatosan nyit a gazdaság, akkor idén éves szinten 130-135 ezer használt autó importjára lehet számítani, így a behozatal legfeljebb néhány százalékkal múlhatja felül a 2020-as számot

– írta lapunkhoz is eljuttatott közleményében Halász Bertalan. A szakportál vezérigazgatója hozzátette, hogy míg a járvány kitöréséig negyedévenként csaknem 40 ezer használt személyautó özönlött be az országba, azóta mintegy 20 százalékkal lett alacsonyabb az átlagos forgalom.

A legnagyobb visszaesést közvetlenül a járvány kitörését követően, a szigorú lezárások idején regisztrálták, ekkor 27,3 ezerre zuhant a második negyedéves érték. Az ezt kö­vető szabadabb nyár csaknem 34 ezer példányig húzta vissza a forgalmat, ám a járvány második hullámának kezdete óta a negyedéves behozatal csak 31-32 ezer darabos.

Drágulás

– A kereslet bővülése és az árak emelkedése nem állt meg a használtautó-piacon, a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak márciusban már 3,7 millió forint felett jártak. Ez egy 1 millió forintos, 33 százalékos a drágulás

– közölte a hét elején a Használtautó.hu, hozzátéve, ebben benne vannak a gyakorlatilag újnak számító szalonautók hirdetési árai is.

A forintárfolyam is drágította a használt autókat. Illusztráció: Kuklis István

Tavaly márciusban és áprilisban az autópiac egészével a szakportál felületén indított keresések száma is visszaesett, de az érdeklődők és a vásárlók már májusban visszatértek, és számuk azóta is csak nőtt. Idén az első negyedévben 35, márciusban már 39 százalékkal több keresést regisztrált a portál, mint tavaly ilyenkor.

– A nagyobb kereslet csak az egyik árfelhajtó tényező, a forint tavalyi árfolyamváltozása miatt az új autók ára, valamint a külföldi használt személygépkocsik beszerzése is megdrágult

– hangsúlyozta Katona Mátyás. A portál szakértője hozzátette, a kereslet növekedése ellenére a tulajdonosváltások még mindig elmaradnak a tavalyi számokhoz képest.

Kedves Swift

Ugyanakkor az első negyedévben az import 18 százalékos csökkenése mellett a hazai tulajdonosváltások szá­ma csak 4 százalékos elmaradást mutatott, vagyis szerintük a hazai magánvásárlók legfontosabb bázisának az itthoni gépjárműkínálat számít. Tapasztalatuk szerint a koronavírus-járvány hatására a személyes mobilitás felértékelődött, és olyan vevők is megjelentek a piacon, akik korábban nem tudtak vagy nem akartak saját autót vásárolni.

Ezzel párhuzamosan a Használtautó.hu felületén a leg­­népszerűbb modellek élbolyában is változás történt. Míg 2020-ban a Skoda Octaviára kerestek a legtöbben, az idei év kedvenc használt kocsija az első negyedév után a Suzuki Swift volt. Dobogós lett a Skoda Octavia és a Ford Focus is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában