Csongrád

2021.04.25. 11:12

Folytatná Csongrád a művelődési központ felújítását

A belső felújítás után a városképi jelentőségű épület homlokzatát is rendbe hozná az önkormányzat. A tervezett beruházáson kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az épület megőrizze eredeti arculatát.

Majzik Attila

– A művelődési központ egy többütemes felújításon esett túl 2009–2010-ben, akkor a teljes földszint megújult, de az emeletre és a homlokzatra nem került sor. Az épület Magyar ki­rály dísztermét most újítottuk fel, a kivitelezés már a végéhez közeledik, folyik a műszaki át­­adás

– tájékoztatta lapunkat Bedő Tamás polgármester.

Az egykori szállodaépületben működő kulturális intézmény főtermét legutóbb több mint húsz éve, 1998-ban renoválták önkormányzati támogatásból, valamint magánadományokból. A decemberben megkezdett beruházásban a dísztermet és az előteret hozták rendbe: a kivitelezés során felújították a színpad padozatát, újrafestették a teljes termet és felújították a parkettát, valamint az ablakokat is kicserélték, belülre egy hőszigetelt ablak, a külső üveg részre pedig egy hőmegtartó fólia került. Az előtérben festettek, illetve díszburkolat is került a csövekre.

A tervezett felújításon figyelmet fordítanak arra, hogy ne vesszen el az épület eredeti arculata. Fotó: Majzik Attila

A város a végéhez közeledő felújítás mellett szeretné a homlokzatot is rendbe hozni. A tervezett beruházáson arra is ügyelnek majd, hogy a városképi jelentőségű épület arculata ne változzon meg.

– Tervezés alatt van az épület homlokzatának megújítása energetikahatékonysági szempontból. Szeretném kiemelni, hogy az épület jellege és a városképben betöltött szerepe miatt nem hungarocell borításos dologban gondolkodunk, hanem olyanban, ami megfelel az energetikai követelményeknek, de nem fogja tönkretenni a homlokzat megjelenését – szögezte le Bedő Tamás.

A városvezető hozzátette, a felújításban ablakfelületek cseréjét is tervezik, ami azonban nem járna együtt a régi, egyedi kivitelezésű ablakok cseréjével. Mint Bedő Tamás elmondta, a további felújításokat is pályázati forrásból tervezik megvalósítani, a munkálatok másfél éven belül kezdődhetnek meg attól függően, mikor írják ki a pályázatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában