Az elkészített bevallási tervezetek május 1-jétől tekinthetők meg

2021.04.29. 12:13

Halasztotta a díjbefizetést az agrárkamara

Az agrárkamara a magánszemélyeknél az év második felére halasztotta az idei kamarai tagdíj megállapítását és befizetését, a gazdálkodó szervezeteknek viszont június 15-ig le kell róniuk azt. Könnyebbség, hogy csak akkor kell foglalkozni a bevallással, ha a tag nem ért egyet vele.

K. A.

A Nemzeti Agrárgazdasági Ka­mara országos elnöksége úgy döntött, hogy a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben történik. Az árbevétel alapon fizető tagok közül az év első felében, május 1. és június 15. között a gazdálkodó szervezetek, az esztendő második részében – várhatóan ősszel – pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíját állapítják meg.

A nem árbevétel alapon fizető kamarai tagoknak – például az első éves tagdíjat fizetőknek, kizárólag mezőgazdasági termelőszervezeti minőségben érintett gazdálkodó szervezeteknek – 2021. december 31-ig kell eleget tenniük tagdíjfizetési kötelezettségüknek.

Mint ismert, az agrárkamara tavaly, a tagság adminisztratív terheinek csökkentése érdekében, átalakította a tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a korábban sokak által kifogásolt, bonyolult rendszerű önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján.

Hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által évente elkészített szja-tervezethez, a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további kedvezményre, amit igénybe szeretne venni. Szintén az adminisztráció csökkentését szolgálja, hogy a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, illetve korrekcióját.

A kamara a tavalyi évtől le­­hetővé tette a bankkártyás tagdíj-kiegyenlítést, emellett az online fizetési mód is rendelkezésre áll; mindezekkel a személyes kontaktusok száma is csökken. Lehetőség van részletfizetésre, továbbá az induló vállalkozások az első két évben fix tagdíjat fizetnek.

Fontos információ, hogy az agrárkamara által a gazdálko­­dó szervezetek részére megállapított tagdíjat, az elkészített bevallást a tagok május 1-jétől megtekinthetik a www.nak.hu oldal e-iroda felületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában