Fagykárokkal küzdenek a méhészek –

2021.04.29. 11:25

Idén is drágulhat a méz?

A korán melegedő, majd hirtelen ismét hideg időjárás miatt az akácméz szokásos mennyiségének mindössze húsz százalékára számítanak a méhészek. A repcét szerencsére megmentette az eső.

T. Sz.

20200428 Algyő Megkezdődött a méhészszezon Képen: méh Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János (archív fotó)

Katasztrofális helyzetbe kerültek a méhészek a három héttel ezelőtti fagyok miatt. Az akác szinte teljesen elfagyott – fogalmazta meg aggodalmait Németh Attila vásárhelyi méhész. Hozzátette: hagyományos időkben, április végén már virágba borultak az akácfák, most pár centis kezdemények mutatkoznak. A természet tehát hetekkel lemaradt a megszokottaktól.

De a szélsőségesen változékony időjárás nem az egyetlen probléma: rosszul teleltek a méhcsaládok, 20-30 százalékos pusztulásról számolt be a szakma.

A klimatikus viszonyok egyértelműen hatnak a beporzókra, mert ahelyett, hogy februárban még pihentek volna, a melege­­dő időjárás miatt korábban kijöttek a kaptárból. Majd ahogy ismét lehűlt a hőmérséklet, visszaálltak telelőfürtbe, az azon kívül rekedt fiasítás el­pusztult.

– Az utódok állapota mindig megmutatja az időjárás hatását, jelenleg egész korosztályok hiányoznak a kaptárból. A szélsőség sajnos mindent meghatároz – mondta.

Most a fagy utáni úgynevezett sarjúvirágokban bíznak a méhészek.

Azok ugyan nem teljes értékű növényi részek, mégis lehet róla némi hordás. Reménykednek még a fagyzugosabb helyeken többnyire később nyíló akácokban is, de május 20-ig csak találgatnak.

– Tavaly akácból a megszokott mennyiség húsz százaléka jött össze, idén sem számíthatunk sokkal jobbra

– mondta a vásárhelyi méhész. Hozzátette: 2020-ban az akácméz hivatalos felvásárlási ára 1400 forintról 2200-ra emelkedett, ha ez így megy tovább, kilója idén is elérheti a 2500 forintot. Így pedig a piacon akár 3500, a boltban úgy 5000 forint is lehet majd.

A repce szerencsére észhez tért az esőzésekkel, hamarosan kiderül, mennyit gyűjthetnek a méhek. Ebből tavaly rekord közeli hozammal zárták a szezont, és az idei is jónak tűnik. De ennek feltétele a tartósan 20 fok körüli nappali hőmérséklet. A csapadékosabb időszakban talán hígabb a nektár, de nagyobb is a mennyiség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában