Virágzáskor érkeztek a mínuszok

2021.04.10. 14:26

Idén sem ússzák meg fagykár nélkül a gyümölcsös gazdák – tűz- és füstképzéssel védekezhetnek

Az utolsó négy évből háromban pusztított a tavaszi fagy a gyümölcsösökben, a héten az őszibarackot virágzáskor kapta telibe a mínusz 4–6 fok. A gazdák szerint több támogatás kellene a meglévő ültetvényekre.

Kovács András

20200529 Szeged Képen: Őszibarack termés érik Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

– Húsvéthétfő reggelén nálunk mínusz 5 fok volt, de lokálisan mínusz 6 is előfordult

– mondta Gyuris Mihály. A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnökét csütörtökön reggel értük el telefonon, és azt panaszolta, hogy le akar fagyni a traktorról. Megtudtuk, biztos, hogy károsodott az őszibarack, de a várható terméskiesésről csak 2-3 hét múlva tud érdemben nyilatkozni.

– A vége felé tartunk a vi­­rágzásnak, a múlt héten még szépen duruzsoltak a méhek, mostanában alig látni, ez már hideg nekik. Szerencsére az őszibarack önporzó, így nem ezen múlik majd a termés – jegyezte meg a szakember.

– Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot – mondta csütörtökön Nagy István. Az agrárminiszter ebben a helyzetben azt ja­vasolja a gazdáknak, hogy az országos tűzgyújtási tilalom ellenére tűz- és füstképzéssel védjék az éppen virágzásnak indult ültetvényeket, ugyanis a védekezés kivételt jelent a tilalom alól. Erre még péntek hajnalban is szükség volt, megyénkre mínusz 4-5 fok volt az előrejelzés.

A miniszter hangsúlyozta, a fagykár elhárítása hosszú távon meghatározza a gyümölcstermesztés jövőjét.

– Ez a célja annak is, hogy az elkövetkező időszakban csak olyan gyümölcsültetvényekkel lehet támogatásra pályázni, amelyek komplett technológia mentén működnek. Vagyis a jéghálótól a fagymentesítésen keresztül az öntözésig lehetőséget adnak a védekezésre

– mondta Nagy István.

Gyuris Mihály „képben volt”, reagált is az agrárminiszter friss nyilatkozatára.

– A meglévő ültetvényeket kellene támogatni, különben nem lesz, aki tovább gondozza a termő gyümölcsösöket. És nem 50, hanem inkább 80 százalékos kulccsal – mondta a szakember, hozzátéve, az utolsó négy évből háromban pusztított a fagy. Megtudtuk, a 6-7 hektár fagyvédelmére alkalmas szélgép 30 millió forintról indul, míg a jégháló bekerülési költsége 3-4 millió forint hektáronként.

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők – Nagy István agrárminiszter

Fagyhatár

A szakirodalom szerint kajszinál teljes virágzásban a mínusz 2,2 fok a kritikus hőmérséklet, mínusz 5,6 foknál 90 százalékos kár valószínű. Őszibaracknál a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó időszakban mínusz 2-3 fok a kritikus hőmérséklet. Teljes virágzásban mínusz 2,7 foknál már 10 százalékos fagyás valószínű, mínusz 4,4 foknál pedig már 90 százalékos is lehet a kár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában