Félmilliárd forintra pályázhatnak

2021.04.26. 16:30

Indul az országos ivartalanítás

Önerő nélkül, legfeljebb másfél millió forintot igényelhetnek falvak a kormányzati pályázaton. Főként ivartalanításra, de csipre és veszettség elleni oltásra is költhető ez az összeg.

T. Sz.

20200429 Szeged Belvárosi életkép április 29.-én. Képen: kutya plüssmajommal a szájában sétál. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Félmilliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdettek az ötezer főnél kisebb önkormányzatoknak. Az elnyerhető másfél millió forint kutyák csipjére, veszettség elleni oltására, illetve ebek és macskák ivartalanítására költhető.

A felkészülés miatt a kiírásra június 19-től várják majd a beadványokat, egészen július 18-ig. Civil állatvédő szervezet nem, csakis az önkormányzat pályázhat a lakosság támogatására.

Az elnyert pénzből minimális költhető egyéb kiegészítő tevékenységekre, például az állatok szállítására, vagy a pályázati dokumentáció összeállítására. De nem finanszírozható a keretből egyéb beavatkozás, műtét vagy oltás, a veszettség elleni vakcinát leszámítva. A beavatkozásokat, az ellátást kizárólag praxisengedéllyel és FELIR azonosítóval rendelkező állatorvos végezheti.

A választott doktorral kötött megállapodási szerződést már a beadott pályázathoz csatolni kell, így az előzetes megállapodás kikerülhetetlen. A kormányzati támogatás százszázalékos, vissza nem térítendő, és nem kell önkormányzati önerő.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt is hangsúlyozta: az állatvédelemről indított internetes kérdőívre több mint 262 ezer válasz érkezett. A válaszadók kiemelt feladatként jelölték meg az ivartalanítási program kiszélesítését, a felelős állattartásra való felhívást és a civil szervezetek támogatását.

A miniszteri biztos hozzátette, a támogatás célja, hogy az 5000 főnél kisebb településeknek segítséget nyújtsanak a nem kívánt állatszaporulat mérséklésére. A most meghirdetett 500 millió forintos keret 14 ezer állat ivartalanítására elegendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában