Fejlődő Balástya

2021.04.13. 10:20

Új iskolai konyha épülhet Balástyán

A közeljövőben a Belügyminisztérium közmunkaprogramokat irányító államtitkárságának támogatásával új iskolai konyha épülhet Balástyán.

Imre Péter

– Újabb beruházási lehetőséget használhat ki idén községünk. Az elmúlt években középületeink, közterületeink jelentős része megújult, de még akad tennivalónk. A listán az iskolai konyhánk megújítása is szerepel, és most a Belügyminisztérium közmunkaprogramokat irányító államtitkárságának segítségével, úgy néz ki, ebbe belevághatunk

– mondta Ujvári László, Balástya polgármestere.

Az államtitkárság minden évben felvesz az úgynevezett felzárkóztatandó települések közé újakat, amelyeket abban az esztendőben támogat. Idén ötven település került a gazdaság­élénkítő programba, köztük Balástya. Olyanok kerülhetnek be ebbe a körbe, ahol 2010-től létrejött a közmunkaprogram, a legeredményesebben használták fel az ehhez biztosított anyagiakat és a leginkább bi­­zonyították, hogy ezek a folyamatok hosszú távon értékteremtők, valamint vállalkozási szemlélettel profitot termeltek, termelnek, amit a közmunka­programba visszaforgatnak.

– A feltételeknek megfeleltünk, és lehetőségünk van egy általunk fontosnak tartott fejlesztést, szolgáltatást beindítani vagy meglévőt korszerűsíteni. Iskolánk konyhájának megújítása régi vágyunk. Az ezzel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseket egyeztettük a képviselő-testülettel, az intézményvezetőkkel, és olyan lakosokkal, akik szívükön vi­­selik településünk fejlődését. Közösen úgy döntöttünk: a közétkeztetés megreformálása legyen az a beruházás, amihez támogatást kérünk a BM-től, így teljesen új konyhát építhetünk – vázolta a helyzetet a faluvezető.

A kiírás szerint a teljes köz­étkeztetés mellett vendégétkezésekkel kell bővíteni a szolgáltatást, és ebben a diétás formát is biztosítanák. Ezért van Balástya Facebook-oldalán olyan kérdőív, amivel szeretnék felmérni a diétás étkezés iránti lakossági igényeket.

– A konyhát konyhatechnológus mérnök tervezi. Ebben a hónapban kell beadni az előzetes pályázatot, melyben a kalkulált költségeket is fel kell tüntetni, május végéig küldhetjük be a végleges pályázatot, nyáron születhet döntés, majd a támogatási okirat alapján lehet indítani a kivitelezést. A forrást teljesen a kormány biztosítja – közölte Ujvári László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában