Egyre több a vendég Makón

2021.05.08. 10:38

Az újranyitási roham elmaradt – a védettségi igazolvány miatt akadnak panaszok

Nincs nagy roham, az emberek lassanként fedezik fel, hogy újra járhatnak könyvtárba, múzeumba, fürdőbe – ezt hallottuk, amikor az újranyitás tapasztalatairól érdeklődtünk a makói intézményekben. A védettségi kártya megkövetelésének vegyes a fogadtatása: volt, ahol mindenki megértette, másutt a közösségi oldalra beírt panaszok, kérdések jelezték a visszhangot.

Szabó Imre

– Már nagyon vártam az újranyitást, hiszen egyedül élek, magányos vagyok

– mondta a helybeli nyugdíjas, Barta Béla a makói József Attila Könyvtár olvasótermében egy folyóiratot lapozgatva. Könyveket ritkán kölcsönöz, az viszont mindennapos időtöltése volt, hogy betér ide és olvasgatja az újságokat. Amint megtudta, hogy ez újra lehetséges, az első útja a bibliotékába vezetett. Amikor vele találkoztunk, rajta kívül még ketten böngészték a magazinokat.

Lajtosné Papp Noémi megerősítette, egyelőre többségében makóiak járnak a Hagymatikumba.
Fotó: szabó imre

A múzeummal egy intézményként működő könyvtár szakmai igazgatóhelyettese, Galamb Katalin azt mondta, egyre több az olvasó. Másfél nap alatt 63-an kölcsönöztek összesen több mint kétszáz könyvet, 57-en pedig a már kivettek meghosszabbítását kérték. A betérőktől, mivel a védettségi igazolvány amúgy is kötelező, nem kérik a maszkviselést, a kézfertőtlenítést viszont erősen ajánlják.

– Bár a visszahozott könyveket fertőtlenítjük ózongenerátorral, azt senki sem tudja, hogy mondjuk az újságokat hányan vették kézbe

– tette hozzá.

A József Attila Múzeumban már minden szolgáltatás elérhető: meg lehet nézni az állandó és az alkalmi kiállítást, a skanzent és az Espersit-házat is – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. Roham náluk sem volt, lassanként gyarapszik a látogatók száma. – Mi már nagyon vártuk, hogy mikor fogadhatjuk őket – jegyezte meg. Az első jelentkezőket, egy helybeli házaspárt egy kis ajándékcsomaggal is köszöntötték, de azóta volt már csoportjuk a határon túlról, az erdélyi Nagybányáról ugyancsak.

A Hagymatikum fürdő a gyógyszolgáltatások indításával nyitott, de tegnap már megnyílt az első medence, a zárt termál. Láttuk: voltak benne szép számmal. Lajtosné Papp Noémi divízióvezető azt mondta, vendégeik többsége egyelőre makói. – Május 3-tól rendelnek a fürdőorvosok, és az összes időpont pillanatok alatt elfogyott. Naponta átlagban 15-en jönnek a kezelésekre regisztrálni, összesen már több mint 50-en, de volt, aki bérletet is vett. Fürdőzni 65-en jöttek.

Országos előírás

Mindenütt hangsúlyozták: a védettségi igazolvány előírása országos rendelkezés, amit büntetés terhe mellett minden intézmény köteles betartatni. A könyvtárban senki sem tiltakozott – talán mert aki az okmánnyal nem rendelkezik, az is élhet az épületen kívüli, előre egyeztetett kölcsönzés lehetőségével. A múzeumban sem reklamált személyesen senki. A fürdőben a gyógyszolgáltatásokhoz nem kell a kártya. Ott az iránt érdeklődtek sokan, mi lesz a külföldi vendégekkel. Az ő esetükben államközi egyezményeken múlik az ottani igazolás elfogadása. A fürdő szokásos vendégkörébe tartozó országok közül Szerbiával már van ilyen, és várhatóan Romániával is hamarosan lesz. Eddig külföldiek nem jöttek.

Másfél nap alatt több mint kétszáz könyvet kölcsönöztek ki a makói könyvtárból, de sokan kérték az olvasmányok meghosszabbítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában