Betelepülőkre is számítanak

2021.05.23. 07:30

Ezért lesz hatalmas jelentősége a csengelei autópálya lehajtónak

Kormányhatározat szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lett az M5-ös autópálya csengelei csomópontjának, vagyis a lehajtójának a megépítése. Ezt Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője is bejelentette Facebook-oldalán, Tóth Tibor polgármester pedig fejlődésre számít elkészülte után.

Imre Péter

Röszke – 2020.08.17. Fizetős útszakasz. Autópálya matrica használatát jelző tábla az M5-ös felhajtója előtt. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Ezzel a döntéssel a lehető leggyorsabban valósul meg az M5-ös csengelei csomópontja

– kommentálta a közelmúltban Facebook-bejegyzésben saját oldalán Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt a kormányhatározatot, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű be­­ruházásnak nyilvánította az említett csomópont megépítését, amelyet a helybeliek egyszerűen csak lehajtóként emlegetnek. Most már biztosan számíthatnak arra, az autópálya közelebb hozza őket a világhoz, bekapcsolja a települést a gazdasági vérkeringésbe.

– A kormányrendelet április 29-én látott napvilágot, onnantól hivatalos ez a döntés, de már hónapokkal ezelőtt sejteni lehetett, hiszen februárban megkezdődött a projekt előkészítése, a geodéták elkezdték a felméréseket a területen

– közölte Tóth Tibor, Csengele polgármestere.

Csengele hosszú távú fejlődését megoldhatja az autópálya-kapcsolat. Archív Fotó: Karnok Csaba

Hozzátette, nagyon örülnek, mert az itt élőknek régi vágya valósul meg, és a kormánydöntés nemcsak azt jelenti, hogy megépül, hanem azt is, hogy a lehető legrövidebb időn belül. Megközelítően pontos határ­időről sem lehet azonban még beszélni, hátravan a különböző engedélyek beszerzése, viszont az ilyen jelölésű beruházásnál 1-2 napra rövidül az átfutási idő, megszületnek a szükséges határozatok, valamint zajlik a tervezés, ennek részét képezték a már említett földmérők – említette meg.

Hasonló minősítésű volt korábban a községben a kóser vágóhíd.

– A falunak a csomóponttal, a lehajtóval hosszú távon megoldódik a fejlődése, hiszen könnyebben és gyorsabban közelíthetik meg a vállalkozá­sok és a magánszemélyek is

– vélekedett Tóth Tibor. Azzal folytatta, remélik, hogy megáll a lakosság fogyása – a legutóbbi, a 2017-es adat szerint 2000 fő alá, 1955-re csökkent a népesség –, sőt betelepülőkkel gyarapodnak is majd.

– Az ingatlanárak már az építés hírére is emelkedtek, de még mindig elérhetők, barátságosak

– jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában