Az adatokat kizárólag összesítve, név nélkül publikálja

2021.05.18. 14:05

Megkezdte a KSH az egyéni agrárgazdaságok összeírását

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével a Központi Statisztikai Hivatal megkezdte az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kovács András

A mostani összeírás a 2020-as agrárcenzus folytatása. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Archív fotó: Karnok Csaba

Az adatgyűjtés célja, hogy nap­rakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a hivatal eleget tegyen az Európai Unió iránti adatszolgáltatási kötelezettségének is.

Az összeírás keretében – a 2020-as agrárcenzus folytatásaként – a gazdáknak a használatukban lévő földterületről és az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, mivel a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar Államkincstár egységes terület­ala­­pú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk.

A mostani összeírás a 2020-as agrárcenzus folytatása.
Archív fotó: Karnok Csaba

A matematikai-statisztikai módszerrel kiválasztott egyéni gazdaságoknak a válaszadást kormányrendelet írja elő, az adatokat a hivatal statisztikai célra gyűjti, azokat ezúttal is kizárólag összesítve, név nélkül publikálja.

Az összeírás május 25-ig on­­line, a maja.ksh.hu oldalon ke­­resztül zajlik, a KSH valamennyi érintett számára – elektronikus vagy postai le­vélben – megküldte már a belépéshez szükséges kódot.

Tóth Péter, a hivatal statisztikai tanácsadója lapunknak is megküldött közleményében hangsúlyozta, ezt követően,

má­­jus 26. és június 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével.

A járványhelyzetre tekintettel idén ők az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is adatot szolgáltathatnak.

Az egyéni gazdaságok összeírásával egy időben tartja a KSH több mint 4000 kiemelt egyéni gazdaság agrártevékenységének felmérését is. Ezeket a gazdaságokat a számukra küldött felkérőlevelekben tájékoztatta a hivatal az összeírásról, nekik június 15-ig kötelező az online adatszolgáltatás – az összeírók az ebben a felvételben érintetteket nem ke­­resik meg.

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu oldal nyújt további tá­jékoztatást az érintetteknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában