Saját költségvetésből oldják meg

2021.05.04. 10:25

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel Pusztaszeren

A pusztaszeri önkormányzat eddig háromszor pályázott térfigyelő kamerák telepítésére, egyszer sem nyert. Viszont a lakosok komfortérzetén javítana, ha a fontosabb helyeken feltűnnének, ezért a település úgy döntött: saját erőből, költségvetésből oldja meg a problémát, még az idén – tudtuk meg Máté Gábor polgármestertől.

Imre Péter

A lakosság biztonságérzetét is növeli, ha bekamerázzák a frekventált helyeket. Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

Ha valaki Pusztaszeren jár, rendezett, takaros utcáin, biztosan nem az eget, pontosabban a lámpaoszlopokat kémleli, ezért észre sem veheti, hogy a településen nincs hivatalosan kiépített térfigyelő kamerarendszer. Sőt, egyetlen kamera sem. Ez azzal is magyarázható, hogy a falut fényévnyi távolságból sem lehet Chicagóhoz hasonlítani, nem egy bűntanya.

Biztonságos

– Szerencsére községünkben minimális, úgy is fogalmazhatnék, elenyésző a bűnözés. Az elmúlt évben összesen nyolc eset akadt, és egyik sem volt súlyos, a társadalomra nézve veszélyes bűncselekmény, mint a gyilkosság, a betörés, a sú­­lyos testi sértés és a garázdaság, inkább szabálysértésekről beszélhetünk, például volt két lopás

– mondta a rendőrségi beszámolóra hivatkozva Máté

Gábor polgármester. Hozzátette, a Kisteleki járás országos viszonylatban is a legbiztonságosabbak közé tartozik, és azon belül általában Csengele vagy Pusztaszer viszi a pálmát minden évben.

Pályáztak

A polgármester elmondta, már háromszor pályáztak térfigyelő kamerák telepítésére, de egyszer sem nyertek.

– Ami az erényünk, hogy szinte bűnmentes település va­­gyunk, az volt a hátrányunk az elbírálásnál, és ezzel indokolva rendre hátrébb soroltak minket a többiekhez képest. Annak örülünk, hogy nyugodt és békés az életünk, viszont a lakosságnak van arra igénye, hogy legalább a központi fekvésű helyeket szemmel tartsuk, előfordulnak ugyanis szemetelések és kukaborogatások, ezek is szórványosan. Mégis jobb lenne, nőne az emberek komfortérzete, illetve visszatartó ereje is lenne, ha tudnák, ezek az esetek sem maradhatnak titokban – közölte.

A lakosság biztonságérzetét is növeli, ha bekamerázzák a frekventált helyeket. Archív fotó: Török János

Szó volt arról, hogy a Magyar Falu programban idén lehet majd térfigyelő kamerákra pályázni, de nem így történt. Ezért a helyi képviselő-testület rábólintott arra, hogy önerőből, saját költségből és kivitelezéssel oldják meg úgy, mint korábban a buszmegállókat. A kezdeményezésről a rendőrséggel is egyeztettek.

Négy kamera

– A Fő és a Kossuth utca kereszteződésénél helyeznénk el még az idén kettő kamerát, egy-egy pedig a piacot és a szomszédos játszóteret pásztázná, a központ a polgármesteri hivatalban lévő körzeti megbízotti irodában lenne

– mondta Máté Gábor, aki azt is elárulta: 8-900 ezer forintot áldoznak a projektre. A jövőben igény lenne még a munkástelepi buszmegálló és a temető megfigyelésére, illetve rendszám-megfigyelő kamerákat is elhelyeznének a falu bejáratainál. Várják rá a pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában