Veszteséggel zárták a 2020-as esztendőt

2021.06.16. 12:15

A környezetgazdákat is megtépázta a koronavírus-járvány

Veszteséggel zárta a tavalyi évet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., nekik is a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb gondot. Az árbevételük több mint 18 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

Munkatársunktól

Elfogadta Botka László a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) tavalyi évről szóló beszámolóját. A polgármester egyedül dönthetett, mert a veszélyhelyzet miatt nem kell összehívni a városi közgyűlést, így a képviselők csak online véleményezhették az éves beszámolót.

Az SZKHT az a kizárólagos önkormányzati tulajdonú városi cég, amelyik az utak tisztításán át a tömegközlekedésben utazók ellenőrzésén keresztül a temetkezésig szinte mindennel foglalkozik. A tavalyi évről szóló beszámolójukból kiderül, hogy a cég 18 millió 815 ezer forintos veszteséggel zárta 2020-at. A vállalat tavalyi árbevétele 18,5 százalékkal maradt el a 2019-es időszaktól. Tavalyelőtt még 2,5 milliárd forintnál is több volt az árbevételük, amely a járvány évében csak kevéssel lett több, mint 2 milliárd forint.

A beszámoló szerint ez azért alakult így, mert elmaradt számtalan önkormányzati megrendelés, és alig volt szükség konténeres szemétszállításra. „Egyéb” bevételük azonban volt, csaknem 2 milliárd forint, amelynek nagyobb része, 1,7 milliárd forint önkormányzati támogatás.

Ahogy az összes többi vállalkozás, az SZKHT is kidolgozott egy pandémiás tervet.

A veszélyhelyzet alatt több óvintézkedést is tettek, így például bezárták a játszótereket, és a köztéri szökőkutak indítását is a járványhelyzethez igazították.

A száraz adatokon kívül néhány érdekes információt is megosztottak a beszámoló készítői. Kiderült például, hogy december végéig összesen 2 958 581 négyzetméternyi felületet takarítottak fel a cég munkatársai, összesen 32 495 órában. A Sándorfalvi úti szeméttelepre pedig egy év alatt csaknem 1395 tonna falevelet szállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában