Csongrád-Csanád megye

2021.07.19. 06:53

Kötelező ezentúl a magyar nyelvű használati utasítás

Még eredményesebben léphetnek fel a hatóságok a fogyasztók biztonsága érdekében a piacfelügyeleti törvény mától alkalmazható módosításainak köszönhetően.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium azt közölte, hogy a termékbiztonsági kockázat felderítésével mostantól nem kezdődik meg rögtön a hatósági eljárás. A vállalkozás néhány napot kap az önkéntes intézkedések megtételére, amelyekkel azt üzenheti vásárlóinak, hogy felelős kereskedőként kiemelten kezeli a biztonságukat.

A veszélyesnek ítélt termékeket a jövőben a cégek önszántukból visszahívhatják, akár megsemmisítésükről gondoskodhatnak, ezzel váltva ki a hatósági eljárást. A webáruházban veszélyes portékát találó hatóságoknak pedig végső esetben akár a honlap blokkolására is lehetőségük lesz. Jogos elvárás, hogy a Magyarországon értékesített termékekhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kapjanak a vásárlók. Ehhez képest gyakran előfordul, hogy egy-egy árucikk mellett tucatnál több nyelven megtalálható, de éppen magyarul nem érhető el az akár összeszerelésben vagy karbantartásban is eligazító leírás. Korábban a használati útmutató csak külön jogszabályban vagy biztonsági szabványban meghatározott termékköröknél – játékoknál, villamossági cikkeknél vagy egyéni védőeszközöknél – volt kötelező.

A továbbiakban minden nem élelmiszer termékhez közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában