Helyi gazdaság

2021.07.08. 18:22

Őstermelők családi gazdasága: kitolták a határidőt

Az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba, ez az őstermelők nyilvántartását is érintette.

Munkatársunktól

Megyénkben is sok az őstermelő, Kalmár Rolandék például sárgarépát termesztenek. Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

A szabályozás értelmében azok, akik december 31-én hatályos közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, ettől az évtől kezdődően együttesen őstermelők családi gazdaságaként működnek tovább.

A törvény értelmében nekik eredetileg június 30-ig kellett – volna – megfelelniük a feltételeknek, és az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést benyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. Ennek elmulasztása esetén az őstermelői nyilvántartásból törölni kellett volna a tagok családi gazdaságában történő részvételét.

Megyénkben is sok az őstermelő, Kalmár Rolandék például sárgarépát termesztenek. Archív fotó: Török János

De a napokban megjelent a kormányrendelet, ami – a kamara kezdeményezésére – tartalmazza a határidő módosítását, eszerint a közös őstermelői igazolványból létrejött őstermelők családi gazdaságai a veszélyhelyzet végéig kaptak időt a szerződés megküldésére, illetve a feltételeknek való megfelelésre.

Az alapító szerződések megfogalmazásában a kamara falugazdászai készséggel állnak az érintettek rendelkezésére. Ide kapcsolódó információ, hogy a már január elseje előtt is családi gazdaságként működő őstermelőknek nem szükséges szerződést benyújtaniuk a kamarához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában