Erős fagykár sújtotta az őszibarackot is

2021.08.06. 07:00

Csak 20 százalékos az idei termés

Ötszáz forint körül már korrekt őszibarackot lehet kapni a Mars téri piacon – ahhoz képest, hogy 80 százalékos volt a fagykár, nem szálltak el az árak annyira, mint a kajszibaracknál. Köszönhetően az importnak, ami a nagybani piac felhozatalának kétharmada.

Kovács András

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Nyolc hektáron van őszibarackunk Szatymazon, ebből ötön teljesen elfagyott a termés, a maradékon meg csak 20-25 százalékos – mondta csütörtök kora délelőtt a Mars téri piac nagycsarnokában Pocsainé Kovács Mária. Ár-érték arányban az ő 500 forintos gyümölcse volt a legjobb ajánlat, ugyanakkor volt ezer forintos őszibarackja is, ami viszont már megszólalt. Ilyen magas áron máshol nem is láttunk.

Pocsainé Kovács Mária 500 és 1000 forint között kínálta a szatymazi barackot. Fotó: Karnok Csaba

– Ez most Glohaven, az Early és a sima Redhaven már leérett, a következő két fajta pedig a Suncrest és a Fayette lesz. Másfél-két hét csúszásban van a barack, szeptember elejéig, közepéig tart majd ki – tudtuk meg.

A szabad téren egy helyen láttunk kilónként 250 forintért kissé jégverte, hibás, fehér húsú kopasz barackot, 70 százaléka azonban annak is alkalmas volt friss fogyasztásra. Másutt az üllési Cresthavent kínálták 450 és 690 forint között, a legolcsóbb kicsit apró volt ugyan, de egészséges.

– Két hektáron van őszibarackunk Röszkén, de a fagy miatt sajnos csak 20 százalékos a termés. 21 fajta, 21 sor fa, de az első háromból egy szem sem maradt. Ez most Bianka és Redhaven – mondta érdeklődésünkre Lőrincz Jánosné, akinek lánya segített a piacon. Erre szükség is volt, mert egymás után kellett kiszolgálni a vásárlókat. Mindenütt „erős volt az üzletmenet”, ahol csak kérdeztünk valakit, fel is tartottuk a munkájában.

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon is érződik a magyar terméskiesés, a felhozatal 65 százaléka 400 és 100 forint között kínált olasz, spanyol, török és portugál import.

Fotó: Karnok Csaba

A szatymazi Redhaven ára 550 forintról indul, a zsombói fehérhúsú kopasz Caldesié 600-ról. E két településen kívül Forráskútról és Ruzsáról is érkezik Maria Bianca, a kilónként ár 720-nál kezdődik. Domaszéken és Sándorfalván is termelik az őszibarackot, egyebek között a Panada és a Vénusz fajtákat, jellemző nagybani áruk 660 forintról indul. A minimum mennyiség mindenhol egy láda, azaz körülbelül 6 kilogramm.

– Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Hangsúlyozzák, a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent, hosszabb távon nem megkerülhető az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtaszerkezet optimalizálása.

Magyarországon az őszibarack az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő ültetvények területe akkor 13 ezer hektár volt, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg alig több mint 3000. További probléma, hogy az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszerű és korszerűtlen fajtaszerkezetű. Kevés az új telepítés, az elmúlt években csupán néhány 100 hektárnyi volt.

Megyénk nagyhatalom

Az őszibarack-ültetvények nagyobb hányada Csongrád-Csanád (1294 hektár), Pest (450) és Bács-Kiskun (394) megyékben található. Jelentős még a termelés Fejér (128 hektár), Somogy (136), Szabolcs-Szatmár-Bereg (174) és Heves (169) megye területén is. Az éves termés az időjárástól függően ingadozó, általában 16-45 ezer tonna között mozog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában