Akár 180 hónapos futamidő, fix, 3,9 százalékos a kamat

2021.10.13. 07:00

Ezt érdemes tudni a mikrohitelről

A Mikrohitel Program célja a kisvállalkozások támogatása pénzügyi segítségnyújtással és tanácsadással,  azon a speciális területen, ahol igényeiket a kereskedelmi bankok jelenleg nem tudják kielégíteni – magyarázta Szirovicza Tibor. A program regionális vezetője összefoglalta lapunknak a legfontosabb tudnivalókat.

K. A.

GránitBank, pénzszámláló illusztráció, forint. foto: Vémi Zoltán

Fotó: Illusztráció / Vémi Zoltán / MW

A hitel célja gépek, berendezések, eszközök és más beruházások finanszírozása, a már meglévő üzleti  tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítése, forgóeszközök fejlesztése. Meglévő, vagy újonnan alakult vállalkozások is igénybe vehetik, nem feltétel a lezárt üzleti év, ám az alkalmazottak száma nem haladhatja meg a kilencet.

Fontos az életképes üzleti terv is, amelyben a törlesztésre fordítható összeg legalább kétszerese a fizetési kötelezettségnek. Természetesen a vállalkozásnak nem lehet sem illeték, sem társadalombiztosítási járulék tartozása.

A hitelből a nettó ár finanszírozható, abban az esetben is, ha a vállalkozó nem igényelheti vissza az ÁFA-t.

A Mikrohitel Program a kedvezményes kamatozás miatt támogatásnak minősül, kategóriája „D”, azaz csekély összegű. Ezen a jogcímen nem részesülhetnek támogatásban a halászati vállalkozások és az elsődlegesen mezőgazdasági termelésével foglalkozók. Nem igényelhető a kereskedelmi fuvarozás járműveinek megvásárlására, valamint nehéz helyzetben lévő vállalkozások megmentésére sem.

A hitel összege célterületenként – amelyből maximum három lehet – nem haladhatja meg a 15 millió forintot. Ezeket különböző célokra kell felhasználni, de kapcsolódhatnak egymáshoz. A futamidő beruházás és szabad felhasználás esetében maximum 180, forgóeszköz finanszírozásnál 36 hónap, a törlesztés megkezdése előtti türelmi idő legfeljebb 36, illetve 6 hónap.

Az önerő nem feltétele a folyósításnak, ugyanakkor a vállalkozó biztosítást köt a hitel fedezeteként felajánlott ingatlanra, valamint az egyéb eszközökre – a biztosítás kedvezményezettje a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

A hitel kamata jelenleg évi 3,9 százalék, ami a futamidő alatt nem változik.

A hitelkérelem üzleti tervében megfogalmazottakat a helyszínen is ellenőrzik, a folyósításról a helyi Mikrohitel Bizottság dönt. A szerződést közokiratba kell foglalni, a közjegyző intézi a jelzálogbejegyzést is. A hitelösszeg 100 százaléka előfinanszírozható, a későbbi elszámolási kötelezettség a költségeket igazoló számlák, illetve azokat helyettesítő okiratok bemutatásával teljesülhet.

Fontos, hogy a sikertelen pályázatok üzleti tervének egyik példányát visszajuttatják az igénylőnek, így szükséges aktualizálás után a meghirdetett feltételek mellett azt ismételten benyújthatják. További részletek a mikrohitel.hu oldalon olvashatók.

Címkék#mikrohitel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában