A magyar termékeket támogatják

2021.10.13. 20:02

Szigorodhat a mézkeverékek származási jelölése

A hazai ágazat régi vágya, hogy szigorítsák a mézkeverékek származási jelölési előírásait. Így kötelezően feltüntetnék a magyarhoz kevert külföldi méz arányát a csomagoláson. 

T. Sz.

illusztráció a mézfogyasztáshoz

Fotó: Illusztráció / MW

Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai: az Európai Bizottság a közelmúltban a szabályozás felülvizsgálatát ígérte. Erről lapunknak Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész úgy fogalmazott: a hazai ágazat képviselői régóta próbálják elérni, hogy a pontos származási országot szerepeltessék a terméken, ne csak az EU-s, illetve EU-n kívüli eredetet jelöljék.

– Nyilvánosan elérhetőek a statisztikai adatok, hogy melyik országból mekkora mennyiség érkezett hazánkba, de mire egy méhészeti termék a boltok polcaira kerül, nyoma sincs az arányoknak. Így kizárják a vásárlókat a tudatos döntésből, hiszen fogalmuk sincs a százalékokról, hogy a bevásárlóközpontban vásárolt mézkeverék mekkora része külföldi, és esetleg EU-n kívüli – mondta Németh Attila.

Nagy István agárminiszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a származási országok pontos feltüntetésével a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket. Németh Attila megerősítette, hogy Kínából és Ukrajnából érkezik a legtöbb méz. Egyes meglátások szerint, Ukrajna öt év alatt a semmiből nőtte ki magát nagyhatalommá. Már ami a mennyiséget illeti – mondta, ami sokak szerint alapot ad arra a feltételezésre, hogy már hozzájuk is ázsiai termék kerül. Rajtuk keresztül pedig hozzánk is.

Az Agrárminisztérium állásfoglalása szerint egyértelműen szükséges a szabályok szigorítása. A méhészeti ágazat támogatása, valamint a méz védelme, fogyasztásának népszerűsítése közös érdek, a vásárlók bátran keressék az üzletek polcain a magyar termékeket.

A vásárhelyi méhész szerint a rendelkezés hatása nem a kistermelői piacon mutatkozik majd meg, inkább a multicégek polcain tisztulna a kínálat. Azzal pedig a hazai üzemek erősödnének.

– Itthon a termeléstől a vevő asztaláig jelöljük a termékeink útját, nyomon követhető valamennyi lépés, miközben a külföldről érkező méz rontja az értékesítési esélyeinket. A nyomott árakkal szemben nehéz versenyképesnek maradni – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában