Helyi gazdaság

2022.04.11. 11:32

Kecsegét telepítettek a Tiszába

Április elején Szegeden 150 kiló jelölt egy-két nyaras korosztályú kecsegét telepített a Tiszába a megyei horgász­szövetség.

K. A.

Életerős halakat engedtek a folyóba. Fotó: HECSMSZ

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) egy kö­zéptávú programot indított a kecsege mint jelenleg „nem fogható” státuszú őshonos halfaj tömeges dunai és tiszai telepítésére. A cél, hogy ez az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegesség – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is „beszerezhető” legyen. 
 

 

A programhoz a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) is csatlakozott. Az utóbbi években számos korosztályban – előnevelt ivadék, egy-két nyaras – végzett tavaszi és nyári telepítéseket a megyei szövetség. 2022-től kezdve jelölt kecsegéket telepítettek a Tisza megyei szakaszain, Szegednél, Szentesnél és Csongrádnál. 
A megyeszékhelyen április elején 150 kiló jelölt egy-két nyaras korosztályú kecsegét tett a folyóvízbe a megyei szövetség. A halak átlagsúlya 45 deka, átlagos testhossza 40 centiméter volt. A telepített kecsegék hátúszója mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a Mohosz felirat, másikon az egyedi sorszám látható. 
 

 

Amennyiben valakinek ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsege akad a horgára, kérjük, hogy a haljel levétele nélkül jegyezze fel annak sorszámát, lehetőleg fotóval is alátámasztva. Rögzítse a fogott hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját, valamint a fogás pontos helyét, és természetesen ezután azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe – mondta Oláh Szabolcs.

 

 A megyei szövetség ügyvezető elnöke hozzátette, hogy az adatokat és a legalább egy fotót e-mailen a [email protected], levélben a 1511 Budapest, Pf. 7 címre juttassa el a horgász. 
Ha a program sikeres lesz, 2025-től az éves tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente két, 60 centiméter feletti példányt tarthatnak meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában