A képviselő, miniszter szerint az egyetemeken reflektálni kell az innovatív kihívásokra

2022.05.17. 15:01

Lázár: Lemaradásban van a hazai agrár-felsőoktatás

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is szóba került Lázár János or­szág­gyűlési képviselő, építési és beruházási miniszter múlt csütörtöki kocsmafórumán Hódmezővásárhelyen.

Kovács Erika

Lázár János szerint a vásárhelyi agrárkart modernizálni kell. Fotó: Kovács Erika

Lázár János szerint a vásárhelyi agrárkart modernizálni kell. Fotó: Kovács Erika

Lázár János a fórum szervezőjétől, Daru Árpádtól kérdést kapott a mezőgazdasági karral kapcsolatban. Elöljáróban elmondta, a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke. Azon dolgozik, hogy Mezőhegyesen 10 ezer hektáron létrehozzák Magyarország legnagyobb mezőgazdasági cégét, ami mintaként szolgálhat arra, hogy milyennek kell lennie a XXI. század agráriumának. 

A munkának már vannak látható eredményei – szögezte le Lázár János, aki a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumában is dolgozik. Véleménye szerint a magyar felsőoktatás általánosságban rossz állapotban van. 

 A Szegedi Tudományegyetem agrár-felsőoktatással rendelkezik Hódmezővásárhelyen. Ennek akkor van értelme, ha jól működik, modern képzést nyújt. A probléma az, hogy a mai hazai felsőoktatási agrárképzés sem az innovatív technológiai kihívásokra, mint például digi­talizáció, robotizáció, precíziós gazdálkodás, sem az élelmiszeripar kihívásaira, a modern állattenyésztésre, növényter­mesztésre nem reflektál. A magyar agrár felsőoktatás 40 évvel van lemaradva a kor kérdéseihez képest. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy talpra állítsuk 

– mondta Lázár János. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy Hódmezővásárhelyen maradjon felsőfokú agrárképzés, de olyan, ami nem a múltnak képez, hanem a jövőnek. 

 A szegedi egyetemmel tárgyalásban vagyunk a modernizáció érdekében, találni fogunk olyan megoldást, olyan kompromisszumot, ami a vásárhelyi egyetemi karnak esélyt és lehetőséget teremt. Ebben a formában, akár arra gondolok, hogy az épület, illetve a képzés milyen állapotban van, ennek semmi értelme nincs 

– emelte ki Lázár János. Véleménye szerint 10 év kemény munkát kell beletenni, hogy a magyar agrár-felsőoktatás az európai felső mezőnybe tartozzon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában