Szezonális pénzkereset: jusson és maradjon is

2022.07.15. 10:00

A nyári diákmunka ma főként szülői igény

Létfenntartási minimumok helyett főként extra igényekre, új eszközök vásárlására, saját nyaralás, fesztiválra gyűjtenek nyáron a fiatalok. Zömében rugalmas beosztást, jó körülményeket szeretnének, korai kezdés és ingázás nélkül.

Tábori Szilvia

Térségünkben mezőgazdasági munkát is kínálnak a fiataloknak. Archív fotó: Török János

– Míg 8-10 évvel ezelőtt szinte természetes volt, hogy a diákok munkát vállaltak nyáron, most sokszor inkább szülői befolyás kell ehhez – összegezte a Délmagyarországnak tapasztalatait Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet vezetője. Hozzátette, a felsőoktatásban tanulóknál némileg más a helyzet, hiszen a kollégium vagy albérlet, a tandíj fizetése, a napi megélhetés, a családtól érkező zsebpénz kiegészítésének kényszere motiválóbb. De gyakran a megszerzett elméleti tudást szeretnénk tanulmányi területükhöz illeszkedő szakmai gyakorlattal megerősíteni. Összességében elmondható, hogy a fiatalok a rugalmas időbeosztást, a részmunkaidőt, a jó munkakörülményeket preferálják, illetve olyan feladatköröket, amelynél lehetőleg nem sokat kell ingázni.

Lokális lehetőségek

Megrendelői oldalról továbbra is népszerű a vendéglátóipari, turisztikai foglalkoztatás: konyhai kisegítők, felszolgálók, szobalányok, takarítók jelentkezését várják. Ez turisztikai célpontoknál, főként a Balatonnál, a Velencei-tónál jellemző. A jellegzetes nyaraló övezetekben a szezonálisan fellendülő kereskedelmi vállalkozások fogadnak árufeltöltő, kasszás pozíciókba fiatalokat.

A térségi kínálatokban, így például az Alföldön a mezőgazdasági munka elsődleges. Termelő üzemeknél gyakorlat a saját gyermekek foglalkoztatása: a cégek lehetőséget adnak arra, hogy szabadságolások idején a munkatársak gyerekei dolgozzanak olyan egyszerűbb folyamatokban, mint például a csomagolás, vagy szalag melletti munka. A választék összességében minimálisan bővült a tavalyihoz, ám lényegesen erősebb a Covid-19 korlátozással terhelt 2020-as nyárhoz képest.

A vendéglátásban is sok diák helyezkedik el a vakáció egy idejére. Fotó: Bujdos Tibor/MW

1200 forint feletti órabér

Nyári időszakban szülői engedéllyel 15 éves, tanév közben 16 éves kortól foglalkoztathatók a nappali tagozatos diákok. Ők szakmai tapasztalatok hiányában leginkább betanított munkakörben dolgozhatnak, így órabérük is alacsonyabb. Ugyanakkor idén januártól garantált a bruttó 1150 forintos óradíj, ami lényegében egyúttal a nettó bér is lehet. Az érvényes kormányrendelet alapján 25 év alatti kereset szja-mentes, ami a bér 15 százaléka. Iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatásnál pedig járulékfizetési kötelezettség sem terheli a tanulók bérét. A középfokú végzettséget igénylő pozíciókban óránként garantált a bruttó 1496 forint.

Ennél többet, 1700-2000 forint közötti óradíjat a felsőoktatásban például informatikai mérnökként tanulók kereshetnek szakirányú feladatkörben.

Extrákra gyűjtenek

Alapvető szükségletek helyett jellemzően az extra igények miatt dolgoznak manapság a fiatalok, bár Bor Katalin szerint hatalmas az eltérés egyes régiók között. Egy-egy elmaradottabb térségben, ahol a létfenntartás nehézséget jelent, a családi kasszához járulnak hozzá a fiatalok. Máshol inkább a plusz igények, új telefon, számítógép, nyaralás a motivációjuk.

Az idei gyakorlat követi a korábbi éveket: nyáron nagyon sok fiatal megjelenik a rendszerben, akik az iskola végeztével többnyire egy hónapot szeretnének dolgozni, utána élvezni a szünidőt. Év közben szorgalmi időszakban jellemzően a felsőoktatásban tanulók jelentkeznek.

Idén egyébként összesen 1500 diák idei szünidei foglalkoztatását támogatja a kormányzat megyénkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában