Szentes

2022.09.15. 15:20

Fordulóponthoz érkezett a fűszerpaprika sorsa

Drámain csökken a magyar fűszerpaprika termőterülete, napjainkban már alig több mint 1500 hektáron foglalkoznak ezzel a növényfajtával. A Duna-R Kft. szívügyének tekinti, hogy megmaradjon a magyarországi fűszerpaprika termesztés, évek óta kiemelt feladatként kezelik a nemesítést. Ennek eredményeképpen két új fűszerpaprika hibrid fajtát is bemutattak, ezek mellett azonban komoly gépesítésre is szükség van, hogy fennmaradjon ez az tevékenység.

Majzik Attila

Kétféle hibridet nemesítettek a szentesi telepen. Fotó: Majzik Attila

A fűszerpaprika termőterülete hazánkban 1960 és 2000 között átlagosan 13,6 ezer hektár körül alakult, de volt olyan év is, amikor több mint 20 ezer hektáron termesztették. Napjainkra a termőterület csaknem tizedére, ezerhatszáz hektárra csökkent.

A fűszerpaprika kilátástalan helyzetéből a Hajnaltáj F1 és Pirkadat F1 jelentheti a kiutat. A két új hibrid fajtát a Duna-R Kft. szentesi telepén nemesítették, hogy könnyebb betakaríthatóságot és magasabb terméshozamot érjenek el.

Fejleszteni kell

Az új fajtákban látja a jövőt Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke is.

Fordulóponthoz ért a magyar fűszerpaprika termesztése. Régen több mint tízezer hektáron foglalkoztak ezzel, már körülbelül már csak tized akkora területen. Fejlesztések kellenek, hogy a fűszerpaprika-termesztés megmaradjon. Azt gondolom, amíg a gazdákban és az ilyen innovatív vállalkozásokban van lendület, addig nem szabad hagyni, hogy ez tönkremenjen. Új fajtákra van szükség, és vissza kell hozni a szántóföldi termelést, valamint gépesíteni kell

 – mondta el Gémes László. Hozzátette, az őrlemény előállítása is gond lehet az elszabadult energiaárak miatt, ezért a szárítók energiaellátásának reformját is sürgette: ez hőszivattyús rendszerekkel vagy naperőművekkel lehetne megvalósítani.

Fotó: Majzik Attila
 

Jók a tapasztalatok

A cég étkezési paprikafajták nemesítésével foglalkozik, több mint hetven államilag minősített hibridjük van. Fűszerpaprika nemesítéssel néhány éve kezdtek dolgozni.

Kalocsán, Szeged környékén több mint száz éve kezdték nemesíteni a paprikát, amelynek köszönhetően világhírű fajták születtek. Évtizedekig nem is volt semmi gond, de a világ  változik, ma már nem jó az a technológia, amivel egykor dolgoztak. Mi hét-nyolc éve kezdtünk hozzá a fűszerpaprika nemesítéséhez. Azt céloztuk meg, hogy az új hibridnek jó gyökere legyen, aránylag korai szedésű legyen, lehessen géppel szemenként vetni, a vetőmag kalibrált legyen, vírus-, baktérium és gombamentes legyen. Ami még rendkívül fontos, hogy gépi betakarításra is alkalmas legyen a fajta

 – tájékoztatott Ruskó József, a Duna-R Kft. tulajdonosa.

Hozzátette, nagyobb mennyiségben Mezőhéken termesztik az új hibrideket, jók a tapasztalataik: egyenletes a kelés és jobb lehet a hozam is. Most a gépi betakarításra várnak, aztán látszik majd, hogy mennyivel terem többet, milyen a színanyaga, vagy éppen a beltartalmi értéke.

Leküzdik a munkaerőhiányt

Tudós Balázs, a Duna-R Kft. kereskedelmi vezetője az új hibridek könnyebb betakaríthatóságára hívta fel a figyelmet.

Az elmúlt években a munkaerőhiány nehezíti meg ezt az ágazatot, ez főleg a nagy gazdáknál jelent hatalmas problémát. Hatvan-hetven-nyolcvan hektáros táblákon majdnem kivitelezhetetlen a kézi betakarítás. Az eddig forgalomban lévő fajták nem mindegyike volt alkalmas gépi betakarításra, a mi két új hibridünk viszont tökéletesen alkalmas erre 

– fogalmazott Tudós Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában