Hódmezővásárhely, Mártély

2022.09.16. 18:10

Vásárhely nem engedi el Mártély adósságát

Hódmezővásárhely nem engedi el Mártély 23 millió 700 ezer forintos korábbi adósságát. Mártély új polgármestere, Ambrus István az elengedést azért kérte Márki-Zay Pétertől, mert fennáll a veszélye, hogy csődbe megy a település.

Kovács Erika

Mártély Polgármesteri Hivatal épülete.

Fotó: Kovács Erika

Mint lapunk is megírta, Mártély új képviselő-testülete közel 40 millió forintos adósságot örökölt a régi vezetéstől, ami nagyjából a falu teljes éves költségvetésének egyharmada. Ambrus István, Mártély polgármestere hétfőn nyílt levélben fordult Márki-Zay Péter polgármesterhez és azt kérte, Vásárhely engedje el a csőd szélén táncoló kistelepülés adósságát. „Kérem a Tisztelt Polgármester Urat, hogy Hódmezővásárhely városa engedje el Mártély fennálló tartozását. A jó gazdasági helyzetben lévő Hódmezővásárhely több milliárdos költségvetésében közel 24 millió forint nem jelent áthidalhatatlan akadályt, nekünk, mártélyiaknak viszont élet-halál kérdése.” 

A hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselők a közgyűléshez címezték levelüket. „Mártély jövője múlhat azon, hogy sikerül-e az újonnan megválasztott testületnek a korábbi vezetéstől megörökölt, kilátástalan gazdasági helyzetet normalizálni. Ebben a helyzetben segítenünk kell egymásnak, és meg kell hallanunk a mártélyiak kérését. Hódmezővásárhely városa szerencsére jó gazdasági helyzetben van, így megteheti, hogy segítsen a szomszédos önkormányzaton és a közös hivatal működtetéséből keletkező költségek miatt a korábbi években felszaporodott adósságát elengedje” – írták. Úgy fogalmaztak, az adósság elengedése megalapozná a két település közötti együttműködés zavartalan folytatását. A levelet Bálint Gabriella, Galambos Kornélné, Benkő Zsolt, Cseri Tamás, Horváth Zoltán képviselők írták alá.

Márki-Zay Péter azonban úgy döntött, nem támogatja a kérést, a személyeskedésektől sem mentes nyílt levelét pedig nem Mártély polgármesterének, hanem Lázár János országgyűlési képviselőnek, miniszternek címezte.

„Különösen érthetetlennek tartom Ambrus István megkeresését azért is, mert a kampányban Önök ígéretet tettek arra, hogy Mártély fennálló adósságát vissza fogják fizetni. Értjük, hogy egy fideszes politikus számára ez az összeg csekélység, hiszen Ön korábban megközelítőleg ennyit költött el egyetlen hétvégi csehországi vadászatra. A vásárhelyi polgárok azonban nem élnek ilyen luxusban. Nincsenek kastélyaik, luxusautóik vagy divatcsarnokaik, éppen ezért nem tudják, és nem is szeretnék kifizetni más település adósságát” – írta, hozzátéve, tudomása szerint a Mártélyhoz év végéig beérkező pénzekből a fennálló tartozás fele azonnal rendezhető, a fennmaradó részre pedig Hódmezővásárhely részletfizetést biztosít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában