Energiaválság

2022.10.20. 16:40

A rezsiválság áldozata lett a zákányszéki böllérnap

Zákányszék október elsejétől tizenháromszoros áron kapja a földgázt, elkerülhetetlenek a megszorító intézkedések és még a novemberi böllérnap is elmarad az energiaválság miatt.

Munkatársunktól

Zákányszéket is elérte az energiaválság, meghozták a szükséges döntéseket. És a böllérnap is elmarad. Archív fotó: Karnok Csaba

A Zákányszéki Böllérnap a fokozódó energiaválság és egyéb technikai okok miatt elmarad! Megértésüket köszönjük! – így számolt be a szomorú hírről Zákányszék hivatalos lapja, a Kis Újság. Az energiaválság miatt a faluban komoly takarékoskodás kezdődik.

Tizenháromszoros áron kapják a földgázt

– Az elmúlt hónapokban valamennyi sajtótermék az egekbe szökő energiaárakkal foglalkozott. A hírek mára kézzelfogható valósággá váltak. Önkormányzati szinten az előző hónapokhoz képest október elsejétől tizenháromszoros áron kapjuk a földgázt, melyhez egyelőre központi kiegészítés nem várható – mondta Matuszka Antal, a település polgármestere. – Valamennyi intézményünkben gázfűtés van, és a főzőkonyhákban is zömében gázt használunk. Takarékoskodnunk kell, hogy a rezsiszámlákat ki tudjuk egyenlíteni. Az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztettünk az intézményvezetőkkel az energiafogyasztásról és a lehetőségekről – tette hozzá.

Törvényi minimumra csökkentett szolgáltatások

A polgármester hangsúlyozta, első körben nem terveznek intézményi bezárásokat, de jelentős korlátozásokra van szükség. A Művelődési Ház kétharmadában lekapcsolják a fűtést, a személyzet csak két irodát használ majd. A sportcsarnok használatát az oktatási intézmények – óvoda, iskola – részére korlátozzák, hétvégén csak temperáló fűtés lesz. A szociális intézmény működését felülvizsgálják, a szolgáltatásokat a törvényi minimumszintre csökkentik, az adminisztratív feladatokat közös irodában végzik, csökkentve a fűtendő helyiségeket. A polgármesteri hivatalban lezárják az emeletet és a fűtési szezonban hűtő-fűtő klímák segítenek rá a fűtésre, amelyek napelemes rendszerről működnek. A Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde egyelőre változatlan módon működik.

Az árammal ugyanez lesz

Az elektromos áram vonatkozásában is hasonló lépésekről egyeztetett a képviselő-testület. Bár a szolgáltatóval a szerződésük az év végéig szól, valószínűleg hasonló helyzettel találják majd szembe magunkat az új szerződés megkötésekor, mint a gáz esetében. 

– A várható takarékossági intézkedések vázát soroltam itt fel csupán, a teljesség igénye nélkül, a részletek kidolgozása az intézmények feladata lesz, hiszen feladataik és a lehetőségeik is különbözőek. A képviselő-testület célja az intézményrendszer további biztonságos üzemeltetése, a szolgáltatások zavartalan biztosítása – jelentette ki Matuszka Antal.

Megpróbálják mérsékelni a problémát

A polgármester a legutóbbi testületi ülésen úgy fogalmazott, ilyen mértékű energiaár-emelés központi beavatkozás nélkül az önkormányzatok számára kezelhetetlen, és az intézmények működtetését lehetetlenné teszi, az intézkedésekkel mégis megpróbálják mérsékelni a problémát, amennyire csak lehet. 

– Legfontosabb célunk, hogy településünk működőképességét megőrizzük, ezért a fejleményeket folyamatosan figyelemmel követve dolgozunk ki további megoldásokat, amennyiben ez szükségessé válik – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában