Szentes

2022.10.13. 16:40

Januárban jön a díjemelés

Több mint két éve nem emelhettek bérleti díjat az önkormányzatok a veszélyhelyzet miatt. Ez a tilalom jelenleg az év végéig van hatályban, így amint az letelik, 75 százalékkal drágul a szociális lakások bérleti díja. Az emeléssel párhuzamosan a lakbértámogatási rendszert is kiszélesítik, hogy enyhíteni tudják a szociálisan ténylegesen rászorulók anyagi terheit.

Majzik Attila

Távol került a piaci viszonyoktól az önkormányzati lakások bérleti díja. Fotó: Majzik Attila

Jelenleg több mint 450 önkormányzati lakás van a városban, több mint Hódmezővásárhelynek. A lakások közül körülbelül 100 a határozatlan időre kiadott, a többit határozott ideig lakják a bérlők.

Mint Szabó Zoltán polgármester rámutatott, a jelenlegi bérleti díjak nagyon távol állnak a piaci viszonyoktól.

A városba nem tudnak jönni fiatalok, mert nincs, vagy megfizethetetlen az albérlet. Ugyanakkor a városnak jelenleg is több tízmilliós kintlévősége van a lakbérek terén. Ehhez jönnek még a szolgáltatók általi plusz költségek a szolgáltatások kikötése miatt 

– fogalmazott a polgármester.

Ezt Kiss Csaba alpolgármester is megerősítette.

Nagyon alacsonyak a lakbérek, havonta 10-12 ezer forintért kaphatott valaki összkomfortos lakást. Ehhez még igénybe vehetett rászorultság esetén 90 százalékos lakbértámogatást is. A közös költséget is az önkormányzat fizette, így lakásonként 5-6 ezer forintot bukott az önkormányzat. Időközönként a lakásokat fel kellett újítani, a beszerelt bútorokat lecserélni. A jelen piaci lakbérek 80-120 ezer forint között mozognak, viszont az önkormányzat egy teljesen felújított összkomfortos lakást 27 ezer 800 forintért ad ki

 – indokolt az alpolgármester.

A képviselő-testület által elfogadott 75 százalékos bérleti díj emelés 2023. január 1-től lép érvénybe, mivel a veszélyhelyzet miatti díjemelés-moratórium az év végéig van hatályban.

Ezzel párhuzamosan a lakbértámogatási rendszert is kiszélesítik, ezzel enyhítve a szociálisan ténylegesen rászorulók anyagi terhein. Az eddig hatályos négysávos támogatási kategóriát, amely 75 ezer forint egy főre jutó jövedelemig biztosított kedvezményt a lakbérekből, az emelés hatására hat sávra bővítették, 120 ezer forintos átlagjövedelemig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában