Nem lett volna elég a pénz, visszaadták a pályázatot

2022.11.18. 18:10

Egyelőre nem újítják fel a szegvári szélmalmot

Egyelőre nem újítja fel az önkormányzat a szegvári szélmalmot. Nyertek ugyan rá pályázati forrást, de visszaadták, mert a faanyag drágulása miatt már dupla annyiba került volna a kivitelezés, mint az rendelkezésre álló forrás.

delmagyar.hu

A szélmalom felújítására 5 millió forint nem lett volna elég. Fotó: Kovács Erika

– Elkészítettük a szakmai anyagokat, beadtuk a pályázatot, de mire elbírálták, a faanyag ára nagyon emelkedett, az 5 millió forint nem lett volna elég a munkára – erről Szabó Tibor György polgármester beszélt a szegvári közmeghallgatáson. Ezért visszaadták a pályázatot. A szakmai dokumentáció az önkormányzat rendelkezésére áll. Ha bármikor írnak ki ilyen jellegű, műemlék felújítására vonatkozó pályázatot, akkor ismét benyújtják.

A Pusztai-féle szélmalom 1865 körül épült – derült ki Jenei Krisztina helytörténeti munkájából. Érdekes történetek is kapcsolódnak a ma már műemlékké vált malomhoz. Első beindításakor az öreg malomács Pista nevű fia az egyik vitorlába belekapaszkodva fordult egyet a levegőben. Később ez okozta a vesztét is, mert egy vásárhelyi szélmalom vitorlájáról lezuhant és meghalt. 

A felújítás után néhány évvel egy nagy szélvihar letörte két vitorláját. Utolsó magántulajdonosa ifjabb Pusztai Pál volt, aki 1937. október 18-án vette meg Béládi Józseftől 3000 pengőért. A Pusztai család a következő évben kezdte a működő malom egyes részeinek felújítását. Pusztai Pál 1942-ben behívót kapott a frontra, az öccsével, Pusztai Ferenccel együtt. A szélmalom 1948-ban teljesen leállt, majd 1964-ben a Magyar Állam vásárolta meg. 


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában