Szegedi hírek

2022.11.30. 07:00

Jóval többet fizetünk idén az ünnepi halért

Már elkezdődött a roham a karácsonyi tisztított, filézett halért. A Szegedfish Kft.-nél az éves forgalom negyedét az ünnepi időszakban bonyolítják le. A halfeldolgozó rendelési naptára már betelt, de élő halból minden vásárlói igényt ki tudnak elégíteni.

Arany T. János

Van munka bőven a Szegedfish Kft. halfeldolgozójában, tonnaszám tisztítják és pucolják a halat. Lovai István, az üzemegység vezetője 10-15 másodperc alatt filéz ki egy pontyot. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedfish Kft. Hortobágy után a második legnagyobb tógazdaság az országban a több mint 2100 hektár vízfelületével. Az őszi lehalászást hamarosan befejezik. Az előző évek eredményeihez képest idén 15-20 százalékkal kevesebb halat tudnak lehalászni. Aggodalomra azért nincs ok, lesz elég hal karácsonyra.

Aszály és vízhiány

A kisebb halmennyiség okairól Sztanó Jánossal, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk. – Az első ok az aszály és a vízhiány volt. A körtöltéses tavaknál létfontosságú, hogy meg legyen az üzemi vízszint, ami az idei évben nem történt meg. A tavak átlagosan 1-1,2 méter mélységűek, a 10-15 százalékos vízhiány az élettér beszűkülését jelenti. Egész évben gond volt a vízzel. Hiába töltötték fel a tavakat, a melegben gyorsan elpárolgott a bejövő vízmennyiség is – magyarázta az elismert szakember, aki ötven éve dolgozik a szegedi halgazdaságnál.

Halevő madarak tizedelték a termést

A vízhiány további problémákat okozott. A sekély vizű tavak gyorsan felmelegednek. Az egyik tóból a másikba forgatták a vizet, próbálták szellőztetni a tavakat. A magas hőmérséklet miatt a jelentősen felmelegedett vízben a halak étvágya ingadozott. A víz mozgatásának energiaköltsége jelentős volt. Ha ez még nem lett volna elég, a sekély víz miatt a halevő madarak is tizedelték a termést. A 2100 hektárt lehetetlen megvédeni a madaraktól.

A tógazdaság zászlóshajója

A tógazdaság zászlóshajója a szegedi tükörponty, amely földrajzi védettséget kapott az Európai Uniótól. A szegedi tükörponty tiszta ízű, jó ellenálló képességű, ami annak köszönhető, hogy a szikes tavak megedzették az itt tenyésztett halakat.

Elkerülhetetlen volt az áremelés

A termelési költségek is emelkedtek: a cégnél igen nagy a villamosenergia-felhasználás, az aszály miatt a takarmány ára három-négyszeresére emelkedett. Így elkerülhetetlen volt az áremelés. A cég boltjában tavaly decemberben egy kiló ponty ára 1450 forint volt, az idén ez 1990 forint, ami 37 százalékos növekedést jelent. 2021-ben is erről írtunk: akkor a 2020-as 1090 forintos kilónkénti ár helyett 2021-ben 1450-et kellett fizetnünk a ponty kilójáért a Szegedfish-nél. Ez most 1990 forint, amit tovább drágít a tisztítás és a filézés, így lesz végül 2390 forint a konyhakész ponty egy kilója.

Van, aki több mint tíz tonnát vett

Szeged halgazdasága, a Szegedfish Kft. cég évtizedek óta működteti a halfeldolgozó üzemét, amelynek megépítését a piaci igények, vásárlási szokások változásai is kikényszerítettek. Egyre kevesebben vásárolnak élő halat. A szegediek és Szeged környékiek már megszokták, hogy jó előre meg kell rendelni a filézett halat. Előfordul, hogy karácsonyra már június közepén beérkezik az első megrendelés, november közepére a teljes kapacitást lekötik és december elején betelik a rendelési naptár. A feldolgozó kis kapacitással dolgozik, az ünnepnapok előtti időszakban van munka bőven. Nemcsak a lakossági igényeket, hanem a vendéglátóhelyek igényeit is ki kell elégíteniük. A Fehértói Halászcsárda például több mint tíz tonna pontyfilét rendelt az idén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában