20 százalék

2022.12.14. 10:00

Emelkednek a horgászjegyek árai januártól

Összességében húsz százalékkal emelkedik a horgászjegy ára. A gyerekeknek váltható éves a megyei egyesületi és szövetségi vizekre érvényes úszós, illetve az éves HECSMSZ területi jegyek ára változatlan.

Tábori Szilvia

Illusztráció: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Mintegy húsz százalékkal emelkednek januártól a horgászjegyek árai. Egy vízterületre, illetve a folyóvizekre érvényes éves felnőtt területi jegyek 20 százalékkal, az időszakos, napi, 24-72 órás jegyek pedig 24 százalékkal kerülnek többe. Ennek okáról Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta: ahhoz, hogy tarthassák a halgazdálkodásban vállalt telepítéseket, illetve az eddig megszokott mennyiséget, ez elkerülhetetlen. Duplájára emelkedett például a háromnyaras piaci ponty tóparti ára, amely a megyei szövetség halgazdálkodásának egyik jelentős tétele. Tíz mázsa költsége jelenleg nettó 1 millió 450 ezer forint; ebből évente háromszáz mázsa háromnyaras és további háromszáz kétnyaras a megyei szövetség vállalása. Ezen kívül csukából, szürkeharcsából és süllőből nagy mennyiséget telepítenek a megyei vizekbe. Ehhez jön még a rendszeres halőrzés költsége, a halőrzéshez és a halszállításhoz szükséges üzemanyag, és a munkabér. Ilyen mennyiségnél tehát száz forint is döntően befolyásolhatja az éves költségvetést. 

– Igyekeztünk úgy igazítani a jegyárakat, hogy a lehetőségekhez mérten kifizethetőnek számítson, az éves jegyekkel megtartható halmennyiséget nem csökkentettük. A nagy összevont HECSMSZ vizek területi jegy 55 ezer forintról 62 ezer forintra emelkedik, ugyanakkor újabb vízterülettel egészül ki. A megyei szövetség és a Móra Ferenc Horgász Egyesület megállapodása szerint az 5 hektáros Salakos csatorna is horgászható az összevont területi jeggyel – hangsúlyozta Oláh Szabolcs. A tiszai területi engedély 36 ezer forint lesz, az Atkai pedig 42 ezer. Újdonság viszont a külön váltható éves maros területi jegy, illetve az Algyői-főcsatorna és Salakos csatornára érvényes összevont jegy. Így a csatornára járó horgászokat is ki tudják szolgálni egy 24 ezer forintos kedvezményes árú jeggyel.

A bizottság továbbra is fenntartja a lehetőséget azoknak, akik több vizet is látogatnak, nekik a HECSMSZ vizekre érvényes éves összevont jegyek esetében kétbotos jegy esetén 13 százalékkal, az egybotos Kedvezményezett jegy esetében 25 százalékkal kell többet fizetniük. A maty-éri éves és az atkai napi – hárombotos – sportcélú területi jegyek 10 százalékkal kerülnek majd többe.

A gyerekeknek váltható éves Csongrád-Csanád megyei egyesületi és szövetségi vizekre érvényes úszós, valamint az éves HECSMSZ területi jegyek ára változatlan. Továbbá az ifjúsági korosztály részére váltható jegyek kismértékű árváltozással kerülnek értékesítésre.

Az Állami Turista jegyet váltó horgászok részére váltható 24 órás jegyek, illetve az éves jegyekhez váltható többlethal elviteli lehetőségét biztosító kiegészítő jegyek árát 30 százalékkal emelik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában