Lassan mindenre lopásgátlót tesznek

Már egy 500 forintos lapátra is raknak lopásgátlót az egyik szegedi üzletben. Ez nem véletlen, ugyanis a rendőrség adatai szerint egyre több a bolti lopás az országban. Csongrád-Csanád megye a középmezőnyben áll, Budapesten többen, Vas megyében pedig kevesebben lopnak.

Suki Zoltán

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik két férfi és egy nő azonosításában, akik több üveg szeszesitalt loptak el egy helybeli üzletből. A feljelentés szerint a páros még október 25-én 12 óra körül Szegeden, a Csillag térnél lévő élelmiszerüzletből lopott el 15 üveg alkoholos italt, csaknem 150 ezer forint értékben. A biztonsági kamera felvételt készített az esetről, így a gyanúsítottakról is, a rendőrök ezek alapján keresik őket.

Ez csak az egyik az utóbbi idők bolti lopásaiból, amelyből a rendőrség adatai szerint egyre több van az egész országban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Borssal azt közölte, hogy a kisboltokból több mint 23 százalékkal többször, összesen 908-szor, míg dohányboltokból 45 százalékkal többször, összesen 89-szer loptak idén január és október között, mint tavaly ugyanekkor.

Csongrád-Csanád megye a középmezőnyben van, itt idén január és október között hatvan lopás történt hivatalosan, vagyis ennyiről szóltak a rendőröknek, és eddig ennyi került bele a statisztikájukba. Ez tavaly egész évben 74 volt, és a befejezett eljárásokra vonatkozik. A legtöbb lopás egyébként Budapesten történt, a legkevesebbszer pedig Vas megyében loptak.

Városi adatok egyelőre nincsenek, de az egyik szegedi üzlet eladója a Délmagyarország tudósítójának azt mondta, hogy tapasztaltak némi növekedést, és már egyre több, és olcsóbb termékre raknak lopásgátlót. Kollégánk egy 500 forintos szemeteslapátot vásárolt, amelyen szintén volt ilyen eszköz, ami sokszor akár magánál a terméknél is drágább lehet. Az eladó azt is elmondta, hogy nem mindig szólnak a rendőröknek, ha „becsipog” valami, főleg akkor, ha az nem túl nagy értékű, és minden gond nélkül visszaadja az, akinél megtalálták.

Lapátot persze viszonylag ritkán lopnak. A legtöbbször továbbra is illatszereket, drágább édesipari termékeket, ruhát és alkoholt próbálnak megszerezni a tolvajok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában