Mórahalom

2022.12.19. 16:40

Szemléletet formál a városszépészeti egyesület

A környezetvédelem és a szemléletformálás is fontos része a mórahalmi csapadékvíz-elvezetési beruházásnak, ezért a SZÉP-KÖR Környezetvédelmi és Városszépészeti Egyesület kerekasztal beszélgetéseket szervezett és online kampányt indított a témában.

Munkatársunktól

Teljesen megújul és bővül a mórahalmi csapadékvíz-elvezető rendszer, aminek a környezetvédelem is fontos része. Fotó: Móra-Net TV

Mint korábban megírtuk, a mórahalmi önkormányzat 500 millió forintból újítja meg a csapadékvíz-elvezető hálózatot. Felmérték a belterület kritikus pontjait, amelyek fejlesztése nélkülözhetetlen a hathatós csapadékvíz-kezelés biztosítása érdekében. Először felülvizsgálták a város vízkárelhárítási tervét. A beruházás során nemcsak a település épített- és természeti környezetének csapadékvíztől való megóvása volt fontos szempont, hanem az is, hogy a keletkező csapadékból minél nagyobb részben tartsák vissza vizet a kiépülő hálózatban.

A településen több helyszínen folyamatosan dolgoznak, amiről lapunkban rendszeresen beszámoltunk. Többek között rekonstrukciós munkálatok folynak a Kölcsey, Szövetkezeti, Kodály, Széchenyi, Egyenlőség, Remény utcákban, ahol szikkasztólyukas burkolattal ellátott, nyílt szelvényű csatorna épül. Mórahalom legújabb városrészében, az Alsóvárosban (más néven Kissori úti lakónegyed) szikkasztólyukas burkolattal ellátott, nyílt szelvényű csatornát és átereszeket építenek.

A kivitelezés 2023 tavaszán zárul

Egy új záportározó is épül, amely a Szegedi úti és István király úti gyűjtőcsatornát tehermentesíti, illetve a település déli városrésze csapadékvizének döntő többségét elszállító Belsőségi-csatornát is tehermentesítik. Épül egy földmedrű, nyílt szelvényű, 560 méter hosszú új csatorna az egykori kisvasút nyomvonala mentén egészen a Madarásztó-Vereskereszt-főcsatornáig. A kivitelezés 2023 tavaszán zárul.

A környezetvédelem is fontos

A Móra-Net TV számolt be arról, hogy a beruházás során a város kiemelt jelentőséget tulajdonít a természeti környezet védelmének, a természeti értékeknek, amit a lakosság és a településre érkezők számára is igyekszik bemutatni. A hálózatfejlesztés mellett legalább ilyen fontosnak tartják a szemléletformáló tevékenységet is. A feladattal az önkormányzat a SZÉP-KÖR Környezetvédelmi és Városszépészeti Egyesületet bízta meg. A szervezet elnöke, Kovács Ildikó elmondta, többek között kerekasztal beszélgetéseket szerveztek a csapadékvíz elvezetésének lehetőségeiről, és online kampányt is indítottak a témában.

Közös érdekünk a környezetvédelem

– Általános ismereteket igyekeztünk átadni a lakosságnak, mint például a  klímaváltozás vagy  a csapadék szerepe a térségben. Az egyesület készített egy kisfilmet, amelynek központi témája a Mórahalomhoz tartozó természeti környezet, természeti értékek bemutatása. Ebben feltűnik többek között a Nagyszéksós-tó a bivalyokkal, a Csipak-semlyék, ami azért fontos helyszín, mert itt tekinthető meg tavasszal a szibériai nőszirom legnagyobb összefüggő állománya a térségben. Bízunk benne, hogy az egyesületünk által elvégzett szemléletformálás sikeres, és ennek eredményeként jobban odafigyelünk környezetünkre, illetve a vízelvezető árkok rendben és tisztán tartására, amely közös érdekünk – mondta Kovács Ildikó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában