Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.05. 20:40

A vevők és az eladók is kivárnak

A térségi ingatlanpiacon is legalább negyven százalékkal csökkent a kereslet, az országos tendenciákhoz igazodva. A megkérdezett szakember szerint a jövőbeni helyzet most a nemzetközi politikán múlik.

Tábori Szilvia

Nemcsak a vételár, a rezsiköltség is egyre fontosabb szempont lett az ingatlanpiacon. ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba

Ingatlanpiaci elemzések szerint országosan jelentősen csökkent a kereslet 2022 második felében. Ezt Molnár Attila, a hódmezővásárhelyi és szentesi FAiR-M Ingatlaniroda alapítója is megerősítette lapunknak. Mint mondta: Csongrád-Csanád vármegye sem kivétel, az országos trendtől számottevő eltérés itt sincs. 

– A kereslet csökkent, a kínálat stagnált vagy nőtt, de az árak nemigen változtak – legalábbis forintban. A keresletcsökkenésnek az árak csökkenését kellene eredményeznie, csakhogy a megnövekedett infláció ezt ellensúlyozza, így forintban számolva nem estek az árak, és ez nem is várható – mutatott rá az ingatlanközvetítő. 

Piaci alapú hitellel 

– Miután a piaci alapú hitelezéssel finanszírozott kamatok tavaly novemberben megnőttek, jelentősen emelkedtek a fizetendő törlesztőrészletek. Magasabb havi adósságszolgálathoz pedig magasabb jövedelem, esetleg kezes vagy adóstárs kellhet. Egy ilyen, 10 százalék körüli kamattal kalkulált 10 millió forintos hitel törlesztőrészlete 50-60 ezer forinttal magasabb ma, mint egy évvel korábban. A támogatott hitelezés, a csok, a babaváró hitel azért mozgatja a piacot, de aki ezekre nem jogosult, ott elsősorban az önerő dominál – mondta Molnár Attila. 

Munka és bevétel 

Mindent összevetve nem okozott meglepetést az ingatlanpiac Molnár Attilának. 

– Úgy gondolom, aki teheti, most kivár, legyen az vevő vagy eladó. Ugyanakkor még mindig jobb helyen van egy ingatlanban valakinek a pénze, mint ha a párnában tartaná – hangsúlyozta. 

Véleménye szerint a jövőben minden a nemzetközi politikától függ: kérdés, hogy meddig tart a háború, hogy Magyarország le tudja-e hívni az EU-s forrásokat, és az is, hogy az infláció mikorra hagy alább. Molnár Attila arra számít, hogy amint a hitelkamatok csökkennek, az ingatlanpiac helyrejön. Senkinek nem érdeke, hogy ez sokáig várasson magára, hiszen az ingatlanberuházások a gazdaság mozgatórugói, munkát és bevételt biztosítanak az embereknek, ezáltal adóbevételt a költségvetésnek. Hozzátette még azt is: Magyarországon je­­lenleg – elenyésző kivételtől eltekintve – nem kell tömeges ingatlanhitel-bedőlésre számítani. 

– A Covid-időszakban jó döntés volt a hitelmoratórium, és ha hasonló helyzet adódna, biztos vagyok benne, hogy szintén mentőövet kapnának a családok – tette hozzá. 

Megfizethetőbb 

– A vasútvillamos máig segíti az ingatlanpiacot Hódmezővásárhelyen és Szegeden is. Bár a forgalom szintén csökkent, de a szegedi vevők aránya nem. Sőt. Aki Szegeden nem tud megvenni egy ingatlant, az lehet, hogy Vásárhelyen már megkapja ugyanazt a típust megfizethető áron. Igazából családalapításra, gyermeknevelésre remek hely Hódmezővásárhely, és 25-30 százalékkal alacsonyabbak az ingatlanárak – hangsúlyozta az ingatlanközvetítő. 

Az Ingatlanbazar.hu honlap hirdetései a következőkről árulkodnak: míg Szegeden egy belvárosi 72 négyzetméteres lakást majdnem 57 millió forintért hirdetnek, Vásárhely frekventált részén 84 négyzetmétereset 35 millió forintért kínálnak. A napfény városában egy felújított panelért csaknem 38 millió forintot kérnek, Hódmezővásárhelyen egy 8. emeleti felújítandó lakás irány­ára 20 millió. Egy újszegedi 3 szobás, erkélyes és garázsos társasházi ingatlantért pedig 76 és fél milliót kér az eladó. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában