Hódmezővásárhely

2023.01.03. 18:50

Drága lett a menza Vásárhelyen

Mélyen a zsebükbe kell nyúlni januártól a hódmezővásárhelyi szülőknek a menza kifizetésekor. A Márki-Zay Péter polgármestert támogató közgyűlési többség ugyanis körülbelül harmadával emelte meg az étkezési térítési díjakat.

Kovács Erika

A szülők nagyon megérzik az emelést, drága lesz a menza. ILLUSZTRÁCIÓ: Karnok Csaba

A januári díjat ugyan még nem annyira érzi meg a szülők pénztárcája, de csak azért, mert a téli szünet egy héttel tovább tart és csak január 9-től étkeznek a menzán a diákok. A február azonban már teljes hónap lesz, a tavaly fizetett menzadíjhoz képest pedig korcsoportonként 26,8 és 35,6 százalék között drágul a közétkeztetés díja.

Az önkormányzat januártól az általános iskolások étkezési díját 33,7 százalékkal (napi 740-ről 990 forintra), a középiskolai ebédet 32,7 százalékkal (napi 520-ról 690-re), a kollégiumi ötszöri étkezést 26,8 százalékkal (napi 1660-ról 2105 forintra), az óvodai, háromszori étkezést biztosító térítési díjat 33,7 százalékkal (napi 650-ről 870 forintra), a napi négyszeri étkezést nyújtó bölcsődeit pedig 35,6 százalékkal (napi 535-ről 725 forintra) emelte meg. 

Az általános iskolások 11,5, a középiskolások 14,5, az óvodások, a bölcsődések 71 százaléka egyébként ingyen étkezik, a városban összesen 1035-en, akiknek az étkezését túlnyomórészt állami, illetve önkormányzati forrásból finanszírozzák. 

Ugyancsak magas az 50 százalékos kedvezményt igénybe vevő gyerekek száma, az általános iskolások 36,8, a középiskolások 45,5 százaléka étkezhet féláron. Vagyis az áremelés az általános iskolások 51,7, a középiskolások 40, az óvodások 9, és a bölcsődések 29 százalékát érinti. A január 1-jétől életbe lépett emelés miatt az önkormányzat étkezésidíj-bevétele éves szinten megközelítőleg 36 millió forinttal növekszik.

Elképzelhető, hogy a drasztikus díjemelés miatt még többen mondják majd le gyermekük étkezését mint eddig, mert lesznek szülők, akiknek a gyermeke semmilyen kedvezményre nem jogosult, de nem tudják kigazdálkodni a családi költségvetésből a megemelt díjakat. Az elmúlt évben is sok volt a lemondás, de akkor azért, mert nem ízlett az új szolgáltató főztje a gyerekeknek.

 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában