Adótervezet

2023.01.02. 20:40

Emelkednek az adók Mindszenten is

A véleménykülönbségek ellenére a mindszenti képviselők végül megegyeztek és egy mindenki számára elfogadható adótervet dolgoztak ki még tavaly év végén. Így növelni tudják a település bevételét.

T. Sz.

Módosította a külterületi építményadót a mindszenti testület. Archív fotó: Tábori Szilvia

Hosszú ideig visszatérő kérdés volt Mindszenten a település adópolitikája. A helyi önkormányzat még év vége előtt döntött a tervezetről némi vita után. Pálinkó Máté képviselő az adóemelések ellen kampányolt, azonban javaslatot nem nyújtott át a testületnek, hogy a megemelkedett energiaárakat miből fizesse ki a város – olvasható a Mindszenti Hírek utolsó, decemberi lapszámában. Mint írták: Mindszenten hat éve nem emelték az adót, a megnövekedett energiaárak miatt azonban ez nem volt tartható. 

Zsótér Károly polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzat mindig addig nyújtózkodott, ameddig a takarója ért, most azonban a megsokszorozódott energiaárak miatt kénytelenek növelni a város bevételeit. Bár volt olyan képviselő, aki szerint a vállalkozások elvándorolnak Mindszentről a megemelt adók miatt. Holott – mások álláspontja szerint – a környező városokban magasabb terheket fizetnek a vállalkozók és a lakosok is. 

A véleménykülönbségek ellenére a képviselők megegyeztek és egy mindenki számára elfogadható adótervezet született. Mint azt Mindszent 2023-as adópolitikájáról korábban lapunk is megírta: a vállalkozások a külterületen lévő épületeik után négyzetméterenként 350, belterületen 400 forintot fizetnek. 

A magánszemélyek építményadója a komfort nélküli ingatlanoknál 65, egyéb esetekben 120 forint négyzetméterenként. Utóbbi 15 forint/négyzetméteres emelést jelent. Az önkormányzati lakások, helyiségek bérleti díja jövőre 45 százalékkal emelkedik. Magasabb lesz a haszonbérleti díj is. A nagyrévi horgásztanyák tulajdonosainak pedig évi 25 ezer forintot kell fizetniük, a kisrévi, engedély nélkül épített horgászlakok után pedig 40 ezer forintot rótt ki a testület. Utóbbiaknál a díjat 5 évre visszamenőleg kell megfizetni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában