Drágulás

2023.01.07. 20:00

Emelkedtek a lakbérek Csongrádon

Változó mértékben, de minden önkormányzati tulajdonú bérlakás díja emelkedett Csongrádon – írja a város honlapján Bedő Tamás polgármester.

Munkatársunktól

Archív fotó

Fotó: Majzik Attila

2020. márciusa után először emelkedtek az önkormányzati bérlakások díjai Csongrádon. Bedő Tamás polgármester a város honlapján közzétett tájékoztatójában emlékeztetett: a koronavírus-járvány kezdete óta az egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel a kormányzat az egész országban megtiltotta az önkormányzatok számára a díjemeléseket, így azóta változatlan összeget fizettek a bérlakásokban élők. Mivel megszűnt a veszélyhelyzet, az önkormányzatnak lehetősége nyílt az emelésre, és ezt az időközben kialakult gazdasági helyzet miatt meg is tette.

Így 2023. január elsejétől a szociális bérlakásokért – komfortfokozattól és elhelyezkedéstől függően – négyzetméterenként 60 és 600 forint közötti havi bérleti díjat kell fizetni. A legolcsóbb a szükséglakás, a legdrágább pedig az összkomfortos lakás a városközpontban, illetve a bökényi városrészben. A komfortos lakásért a bökényi városrészben négyzetméterenként 540 forintot kell fizetni, míg a város egyéb területein ugyanezért az ingatlantípusért 415 forint a díj. 

A költségelven kiadott önkormányzati bérlakások tarifája négyzetméterenként 845 és 975 forint között változik, míg a Hársfa utcai költségelvű garzonlakások bérleti díja havonta 37 500 forintra emelkedett.

A tájékoztatóban példaként a polgármester egy 55 négyzetméter alapterületű bökényi városrészben található összkomfortos lakást hozott, amelynek bérleti díja így havonta 19800 forintról 33 ezer forintra emelkedett. Bedő Tamás felhívta a figyelmet, hogy ez a tarifa még mindig messze elmarad a jelenlegi 70-80 ezer forintos piaci áraktól. Bedő Tamás emlékeztetett arra is, hogy a bérlők havi 2000 forint összegű lakbértámogatást is kapnak annak érdekében, hogy a közüzemi szolgáltatóknál védett fogyasztói státusszal rendelkezzenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában