Negyedével csökkent a sertésállomány Csongrád-Csanádban egy év alatt

2023.01.27. 18:10

Több mint felére esett vissza a tyúkállomány

Csongrád-Csanád vármegyében 2022. június 1-jére a szarvasmarhák és a juhok száma nőtt, a sertéseké és a tyúkoké viszont csökkent az előző év azonos időpontjához képest. Utóbbi állatállományban a visszaesés jórészt a madárinfluenza számlájára írható.

V.A.

Drasztikusan csökkent a tyúkállomány vármegyénkben. Illusztráció: Unger Tamás/MW

Hazánkban tavaly június elsején a főbb haszonállat-fajokból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványából. Az elemzésben hangsúlyozták, hogy az állattartási kedvet kedvezőtlenül befolyásolta a takarmánynövények erőteljes drágulása és bizonyos állatbetegségek, így a madárinfluenza felbukkanása is, ami miatt kényszervágásokat kellett elrendelni.

Több juhot tartunk

A szarvasmarha-állomány (902,7 ezer) 3,1 százalékkal mérséklődött, és mindössze 5 vármegyében nőtt a létszámuk, így például Csongrád-Csanádban is, itt a nyár kezdetén (40,4 ezer) 3,4 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. Az állomány 46 százalékát kitevő tehenek száma 12 hónap alatt azonban 1,7 százalékkal mérséklődött. Száz hektár mezőgazdasági területre így 14 szarvasmarha jutott vármegyénkben, az országosnál 4-gyel kevesebb.

Míg a juhállomány országosan 3 százalékkal csökkent, több megyében, köztünk nálunk is emelkedést tapasztalhatunk. A juhok száma Csongrád-Csanádban egy év alatt 28 százalékkal 57,4 ezerre, az állomány 69 százalékát képviselő anyajuhoké pedig 31 százalékkal gyarapodott.

Jelentős csökkenés

A hazai 2,7 milliós sertésállomány 2021. június 1-jéhez képest országosan 5,9 százalékos csökkenést mutat, ám vármegyénkben ennél sokkal jelentősebb arányban csökkent a számuk. Csongrád-Csanádban 111 ezer sertést gondoztak a gazdák, negyedével kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az anyakoca-állomány 27 százalékkal fogyott. Így összességében a száz hektár mezőgazdasági területre jutó sertések száma 38, ami 29 százalékkal elmaradt a hazai 53-as átlagtól.

A tyúkok száma egy év alatt megyénként különbözőképpen változott, összességében 11 százalékkal, 30 millió alá csökkent országosan. Vármegyénkben ennél sokkal jelentősebb a visszaesés, a KSH adatai szerint, 2021 nyarához képest 57 százalékkal kevesebb, összesen 406 ezer tyúkot neveltek. A visszaesés természetesen összefügg a madárinfluenza-kitörés miatti kényszervágásokkal. Jó hír viszont, hogy a teljes létszám 27 százalékát adó tojóállomány 40 százalékkal bővült.

Középmezőny

Amennyiben a 19 vármegyében nézzük az állatállomány eloszlását, elmondható, hogy szarvasmarhából az országos létszám 4,5 százalékát tartják Csongrád-Csanádban, ezzel a vármegyei rangsor 11-ik helyén állunk. A sertések 4,1 százalékát tenyésztik nálunk, ez a rangsor 9-ik helyén jelöli ki helyünket. Az országos juhállomány 6,2 százalékát nevelik Csongrád-Csanádban, ezzel a hatodikok vagyunk, míg tyúkállomány mindössze 1,4 százalékát tartják itt, ezzel a 15-ik helyen állunk a KSH adatai szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában