Hódmezővásárhely

2023.01.14. 16:40

Többeknek kell visszafizetniük a 40 százalékos kedvezményt

Hódmezővásárhelyen, a korábbi városvezetés idejében az önkormányzati lakásokat 20 százalék árkedvezménnyel vásárolhatták meg a lakók, illetve további 20 százalék kedvezményben részesültek, ha egy összegben fizették ki a vételárat.

Kovács Erika

Illusztráció: Kovács Erika

Sokan éltek a lehetőséggel, mert így jóval a piaci ár alatt juthattak hozzá ahhoz az ingatlanhoz, amelyben már évek, vagy akár évtizedek óta éltek. Anyagi helyzetük pedig nem engedte meg, hogy más módon saját ingatlanhoz, otthonhoz jussanak. Volt egy olyan kitétel is, amely szerint ha 5 éven belül idegenítették el az ingatlant, akkor vissza kellett fizetniük a lakás teljes forgalmi értékéből kapott kedvezményt, a mindenkor esedékes késedelmi kamattal együtt, méghozzá egy összegben.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat jogi csoportja 2022-ben hozzálátott az értékes lakások felülvizsgálatához, annak érdekében, hogy amennyiben 5 éven belül történt a lakások továbbértékesítése, akkor a kedvezményt visszakövetelhessék.

Az eladott 158 lakásból 48 lakás tulajdonlapját vizsgálták első körben felül. Összesen 4 esetben tapasztaltak jogellenes értékesítést. Ennek oka nem rosszhiszeműség, hanem az élethelyzetben bekövetkezett változás volt. A 4 vevőt az önkormányzat levélben szólította fel a kedvezmény visszafizetésére. Ketten, 1,25 millió forintot, illetve csaknem 2 milliót egy összegben visszautaltak. Kélt tulajdonos pedig az 1,3, illetve az 1,4 millió forintos kedvezmény felét rendezték, a másik felére pedig részletfizetést kértek.

A vizsgálatot a többi eladott lakás esetében is folytatják.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában