Pályázati forrásból cserélték ki a 90 éves nyílászárókat

2023.01.24. 10:30

Új ajtókat kapott a fábiánsebestyéni templom

A fábiánsebestyéni Szent Erzsébet templomot kilencven évvel ezelőtt építették. A közelmúltig az eredeti ajtói voltak, amiket kilenc évtized alatt igencsak „megevett” az idő. A kívül-belül szépen felújított isten házára ráfért, hogy új nyílászárókat kapjon.

Kovács Erika

A fábiánsebestyéni templomra új ajtót készítettek, a fölötte lévő ablakot színes ólomüvegre cserélték – mutatta meg Perlaki György plébános. Fotó: Kovács Erika

A főbejárat kétszárnyú ajtaja és a sekrestye ajtaja is nagyon elhasználódott a közel 100 év alatt. Adódott egy pályázati lehetőség, hogy kicserélhessük a nyílászárókat. Éltünk vele. A nem megfelelő csapadékvíz-elvezetés, illetve tavaly nyáron a klímaváltozás okozta szárazság miatt több helyen megrepedeztek a falak a templom elülső részén. Ennek kijavítására is igényeltünk a pályázatban forrást – tudtuk meg Perlaki György plébánostól.

A plébánia összesen 2 millió 910 ezer forintot kapott. A főbejáratra 100 százalékban tölgyfából készült az új ajtó.

A mellékbejárat, a sekrestye ajtaja is megújult, a betétrészek tölgyfából készültek, a keret pedig borovi fenyőből. Az anyagárak sajnos a magasba szöktek és a munkadíj is. Nagyon örültünk, hogy sikerült megoldani ezt a feladatot – mondta a plébános.

Fotó: Kovács Erika

Az ajtó fölötti félköríves üvegablakot pedig plébánosi ajándékként, Perlaki György finanszírozásában ólomüveg ablakra cseréltették.

Az ablak mintáján a 2021-ben Budapesten megrendezett 52. Eucharisztikus Világkongresszusról és a pápai szentmiséről emlékezünk meg. Szerintem nagyon ékes, szép főbejárata lett a templomnak. – mutatta meg Perlaki György. Az ólomüvegablakot Perlaki József Podmaniczky-díjas üvegfestő művész készítette, csakúgy, mint korábban a templom ablakait is.

Perlaki György megemlítette, Fábiánsebestyénre kerülése előtt készült el a templom felújítása. Azóta, az elmúlt években adományokból kicserélték a hajórész 6 nagy üvegablakát, illetve a kóruson lévő és a kórus alatti ablakot is színes ólomüvegre. Már csak egy ablaka maradt a templomnak, ami hagyományos üveg. Felújították a plébániát is.

Perlaki Györgytől megtudtuk, a jövőben parkolót is építenének, hogy akik autóval érkeznek a szentmisére, ne a sárban kelljen leparkolniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában