336 milliót profitált az idegenforgalomból

2023.01.12. 20:00

Vonzotta a turistákat tavaly Makó

Az első összegzés szerint turisztikai szempontból jól sikerült a múlt év Makónak – derül ki az igyutazunk.hu idegenforgalmi szakportál most megjelent cikkéből. A vendéglátás szereplői reménykednek a hasonló idei eredményben.

Szabó Imre

A Hagymatikumnak jól sikerült a tavalyi nyár. Fotó: Szabó Imre

– 2022 nyarán 15 ezer vendég érkezett Makóra, akik 32 ezer vendégéjszakát töltöttek el a Csongrád–Csanád vármegyei település szálláshelyein – olvasható az igyutazunk.hu idegenforgalmi szakportál most megjelent cikkében, amit a Visit Makó közösségi oldal szemlézett. A vendégek száma 31, a vendégéjszakák száma 25 százalékkal nőtt a 2021-es eredményekhez képest. Makó a szálláshelyi forgalom szempontjából a szegedi turisztikai térség egyik legforgalmasabb települése.

A hazaiak tovább maradnak

A cikk szerint a város népszerű volt a belföldiek körében, a szálláshelyi forgalom 62 százalékát a hazai vendégek adták. Egy évvel korábban 80, 2019-ben pedig 55 százalékos volt a hazai vendégforgalom aránya. Makó legfontosabb küldőpiaca Románia volt tavaly nyáron. Az átlagos tartózkodási idő 2,2 éjszaka volt a város szálláshelyein tavaly nyáron; a belföldi vendégek 2,3 éjszakát töltöttek el, míg a külföldiek esetén ez viszonylag alacsonyabb, 1,9 éjszaka volt. Makó a tavalyi szezonban 336 millió forint bevételre tett szert, ebből a vendégek 36 millió forintot Szép-kártyával fizettek. A gyógy-wellness szolgáltatások 3 millió forintos bevételt jelentettek a városnak – írta a portál. 

Elégedett a szálloda és a fürdő

A kedvező adatokat megerősítették a Délmagyarországnak az idegenforgalomban jártas helyi szakemberek is. A Glorius szálloda sales managere, Jakab-Bereczky Edit például úgy fogalmazott, a 2022-es évük kimondottan jó volt, a 2021-eshez képest különösen – ez utóbbit persze nem volt nehéz felülmúlni a járványveszély miatti emlékezetes lezárások miatt. A legerősebb időszak természetesen a nyár volt, többnyire 90 százalék feletti foglaltsági arányokkal. Örömmel jegyezte meg, hogy sok a visszatérő vendégük. Idén szeretnék legalább megismételni a tavalyi évet. Bíznak abban, hogy a fürdő bővítése további látogatókat vonz majd a városba.

– 2022-ben több mint 282 ezren választották a Hagymatikumot, ebbe a napijegyes, bérletes és gyógyászati szolgáltatást igénybe vevő vendégek is beletartoznak – büszkélkedett a hírneves makói fürdő divízióvezetője, Lajtosné Papp Noémi. Hozzátette, tavaly szenteste kivételével minden nap a látogatók rendelkezésére álltak, a nyár folyamán gyakorlatilag telt házas volt a csobbanós napközi és ugyancsak minden jegy elkelt a szilveszteri partira.  – Határainkon belülről a pandémiás időszakban megemelkedett vendégkört meg tudtuk őrizni, sokan éltek a SZÉP kártya adta lehetőségekkel. Külföldről továbbra is Románia és Szerbia a kiemelt küldő területek. Az energiaválság kezelése során költségeink csökkentése mellett arra törekedtünk, hogy minél több szolgáltatás elérhető maradjon, és fogadni tudjuk a feltöltődni, gyógyulni vágyókat – hangsúlyozta.

Kockázat is van a turizmusban

Gergely Gábor, a városmarketing-iroda vezetője – tőle kapta a szakportál az adatok nagy részét – mindemellett nagyobb kitekintést adva arra is felhívta a figyelmet, hogy szerte az országban nagyon sok fürdő kénytelen volt bezárni a megemelkedett energiaköltségek miatt, és a vendégek száma átlagosan 10-15 százalékkal csökkent. Ezt a visszaesést a jegyárak emelkedése kompenzálta. 

– Makón szerencsére takarékos és előrelátó volt az önkormányzat, emellett nagy előnyt jelentett, hogy a fürdő fűtésére termálvizet használunk – említette meg. Az idei évben a kockázatot a gazdasági válság jelenti. 

– Megpróbáljuk a turistákat minél több és érdekesebb szabadtéri rendezvénnyel Makóra csábítani – ígérte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában