Szegedi hírek

2023.02.14. 16:03

A geotermikus energia felhasználásáról egyeztettek

Szakértői becslések alapján az évtized végére akár másfél milliárdnyi köbméternyi földgázt is ki tudunk majd váltani geotermikus energiával hazánkban – erről Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának stratégiai elnökhelyettese beszélt kedden Szegeden. Egy országos rendezvénysorozat részeként tartottak előadásokat a geotermia lehetséges felhasználási módjairól.

Kiss Anna

Szegedre érkezett a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának többállomásos országos rendezvénysorozata. Fotó: Karnok Csaba

A geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásának előnyei és az új szabályozási keretrendszer volt terítéken kedden Szegeden, ugyanis vármegyeszékhelyünkre érkezett a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának többállomásos országos rendezvénysorozata. A Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat épületében Gonda Bence, a hatóság stratégiai elnökhelyettese elmondta, az energiaválság miatt jelentősen felerősödött az igény az alternatív megoldások iránt hazánkban is. A jó hír, hogy Magyarország geotermikus adottságai kedvezők, leginkább a föld hőjét hasznosítják. Gonda arra emlékeztetett, az évtized végéig 32 ezer milliárd forintnyi támogatás érkezik majd ebbe az ágazatba.

Hangsúlyozta, hogy jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkezik az ország, ezért szemléletváltásra van szükség. Ennek érdekében márciusban új szabályozási rendszer lép életbe, ami segíti az önkormányzatokat, a vállalatokat és a szakembereket a geotermikus beruházásokban, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a fejlesztések hosszútávon fenntarthatók legyenek. A termálvíz visszasajtolásra ösztönzik majd a beruházókat.

Fancsik Tamás, a hatóság földtani igazgatója pedig arról beszélt, hogy a dél-alföldi régióban az üledékes kőzeteket és a homokos rezervoárokat használják a geotermikus alkalmazások, viszont az aljzatban található kőzetek nyújtotta lehetőségeket is célszerű lenne kihasználni a jövőben. Szerinte a geotermikus energia felhasználásában jól áll a régió, de még mindig vannak olyan területek, ahol érdemes lenne felmérést végezni és alkalmazást telepíteni oda.

Az igazgató elmondta, az Országos Geotermikus Rendszer OGRe nevű felületén minden részletes információ megtalálható az új keretrendszerről és a fejlesztési lehetőségekről. A jövőben adatcsomagokat létrehoznak, hiszen ezek segítséget jelenthetnek a geotermikus projekt tervezése során a beruházóknak.

Előadást tartott Szegeden Káldi Zoltán országos bányakapitány is, aki többek közt kutatási szempontból ismertette az új szabályokat. A lehatárolt térrészben, meghatározott ideig végezhető a jövőben geotermikus kutatás, melyre maximum 4 év állhat a kérelmező rendelkezésére, azonban nem mindenki kap majd ennyi időt, hiszen a feladatok alapján állapítja meg a hatóság az időszükségletet. Ezzel a felesleges területfoglalást szeretnék megakadályozni – tette hozzá. A bányakapitány hangsúlyozta, a kérelmezőknek biztosítékadási kötelezettsége is lesz, valamint csakis az kezdhet majd kútfúrásba, aki már rendelkezik valamiféle adattal az adott területről.

Mindemellett pedig szólt arról is, hogy hosszas egyeztetések után, többek közt a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat területfejlesztési bizottság tagjának, Bakó Dánielnek a kérésére kikerülnek márciustól a bányatörvény alól a mezőgazdasági és a gyógyászati (fürdő) célú termálvíz-kitermelés, tehát rájuk nem vonatkozik majd az új szabályozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában