Változnak a vetésforgóra vonatkozó szabályok

2023.02.09. 20:03

A Közös Agrárpolitika változásairól tartottak fórumot Nagymágocson

A hazai agrárium leküzdötte a hátrányait, 2030-ra utolérjük a fejlett nyugati, mezőgazdaságban élen járó országokat – jelentette ki Farkas Sándor miniszter-helyettes tegnap Nagymágocson. Az agrárkamara Közös Agrárpolitika változása az elkövetkező időszakban címmel szervezett mezőgazdasági fórumot, amelyre a szentesi, csongrádi és a hódmezővásárhelyi járásból annyian voltak kíváncsiak, hogy a művelődési ház nagyterme zsúfolásig megtelt.

Kovács Erika

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a vízgazdálkodás szerepének felértékelődéséről is beszélt. Archív fotó: Karnok Csaba

A rendezvény résztvevőit Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke és a házigazda település, Nagymágocs polgármestere, Szebellédi Endre köszöntötte.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a 3-as választókerület országgyűlési képviselője beszéde elején a magyar mezőgazdaság fejlődését elemezte. 

– Valamikor az 1960-as, ’70-es években a mezőgazdaság nagy társadalmi elismertségnek örvendett, majd ez megkopott. Mostanra pozitívan változott a helyzet. Az elmúlt néhány évben a koronavírus-járvány ellenére is biztosítani tudtuk a szükséges élelmiszer-mennyiséget. Az a kiemelt figyelem, amely ma a magyar mezőgazdaságra irányul, egyértelműen az önök munkájának köszönhető – emelte ki Farkas Sándor. Véleménye szerint a hazai agrárium leküzdötte a hátrányait, 2030-ra utolérjük a fejlett nyugati, mezőgazdaságban élen járó országokat.

A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy az elmúlt 30 évben óriási összegek érkeztek az ágazatba, de – főként az 1990-es években – ezek a támogatások nem minden esetben a termelékenységet szolgálták. Az elmúlt évi aszály kapcsán Farkas Sándor a vízgazdálkodás szerepének felértékelődését hangsúlyozta, valamint a biztosítások fontosságára is felhívta a gazdálkodók figyelmét. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a várható támogatásokról beszélt. Az uniós agrárpolitika 2023 és 2027 közötti időszakára vonatkozó stratégiai terv határozza meg a következő évek támogatásaihoz kapcsolódó feltételrendszert, amelyben több változás is tapasztalható az előző ciklushoz képest. Erre az időszakra 5300 milliárd forint áll rendelkezésre, amely "erősebb" zöld feltételek teljesítése mellett lesz elérhető. Feldman Zsolt bejelentette, változnak például a vetésforgóra vonatkozó szabályok, a talajok védelméről szóló előírások, így felértékelődik a másodvetés szerepe. Az úgynevezett „Nem termelő elemek kötelező fenntartása” szabály is módosul, amelyet a tárgyalások során azt unió által javasolt 10 százalékról sikerült 3-4 százalékra csökkenteni.

Grósz Zoltán, a NAK megyei földügyi referense a földügyi törvények módosításáról tájékoztatta az érdeklődőket a rendezvényen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában