Hitelből épülne meg a Tóth malom utca folytatása

2023.02.07. 07:00

Százmillióból építtet utat a vásárhelyi önkormányzat

A vásárhelyi önkormányzat fejlesztési hitelből építteti meg a Tóth malom utca folytatásának első ütemét a Kaszap utcai körforgalom felé. A 388 méteres szakaszt 99,2 millióért készíti el a nyertes kivitelező. Vásárhely ezt a projektet fejlesztési hitelből finanszírozza.

Kovács Erika

A Kaszap utcai körforgalmat kötné össze az új út a Tóth malom utcával, ennek az első szakasza épül meg 8 hónap alatt. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhely önkormányzata a város déli részén, a Tóth malom utca folytatásaként, a várost kettévágó vasútvonal déli oldalán új gyűjtőutat létesít. A tervezett út a Kaszap utcai körforgalmi csomópontot keleti irányban köti majd össze a Bajcsy-Zsilinszky és Fáncsy utcával. Az út első, 388 méteres szakaszát építik meg a 02041/84 helyrajzi számú földút nyomvonalán. Az út forgalmi sávszélessége 3,25 méter, a burkolatszélessége 6,50 méter lesz, amit egy-egy méteres padka szegélyez majd.

Az önkormányzat közbeszerzésére 10 útépítő cég pályázott, közülük a Colas Zrt. ajánlotta a legalacsonyabb összegű kivitelezést 99 199 710 forinttal, a legmagasabb ajánlat pedig 169,9 millió forint volt.

A közgyűlés csütörtökön tárgyalja a város 2023. évi költségvetését. Ebben az szerepel, hogy a Tóth malom utcai útépítés engedélyes és kiviteli tervei elkészültek, lezajlott a szükséges területszerzés és a tulajdonosi hozzájárulások is. A vállalkozási szerződést február közepén írják alá. A kivitelezőnek 8 hónapja lesz a műszaki átadás-átvétel megindítására. Az úthoz hidat, kerékpárutat, közvilágítást is terveznek, ezekre, valamint a közműkiváltásokra és a szükséges kisajátítások tervezésére a műszaki leírás elkészült, a közbeszerzést februárban írják ki.

Cseri Tamás, fideszes képviselő szerint ezt a beruházást nem ebben a gazdasági helyzetben kellene meglépni.

– Hónapok óta mondjuk, hogy ebben a gazdasági helyzetben, ami nem létfontosságú, azt el kell halasztani későbbre. Jelenleg mindenki azért küzd, hogy talpon maradjon, hogy megtarthassa a munkahelyeket, ki tudja fizetni a rezsit. A Tóth malom utcai utat ráadásul fejlesztési hitelből építik meg. Márki-Zay Péter polgármester nemrég azzal road show-zta végig a hazai sajtót, hogy nem ad Vásárhelynek a kormány rezsitámogatást. Ha az a pénz hiányzik, akkor hitelből ne építsünk utat. Az, ki tudja, lehet, hogy majd arra kell, hogy év közben béreket tudjon fizetni a város – mondta a képviselő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában