Narancsos céklalekvár is készül Ambrózfalván

2023.02.02. 18:10

Termel a Vöröskereszt feldolgozóüzeme

A foglalkoztatottak száma csökkent, az előállított termékek skálája viszont bővült a Vöröskereszt megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató ambrózfalvi zöldség-gyümölcs feldolgozóüzemében. Hamarosan vásárokon is találkozhatunk az itt készült finomságokkal.

Szabó Imre

Jelenleg öt, megváltozott munkaképességű embernek ad munkát a feldolgozóüzem. Archív fotó: Szabó Imre

A Magyar Vöröskereszt 2011-ben kapott adományként egy 80 négyzetméteres, 3 ezer négyzetméteres kerttel is rendelkező ingatlant Ambrózfalván. Az épületben 50 millió forintos pályázati támogatással egy kis zöldség-gyümölcs feldolgozóüzemet alakítottak ki. Szépen felújították, korszerű berendezésekkel szerelték fel. A cél az volt, hogy itt megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak, a faluban és környékén ugyanis ilyen munkahely nemigen akad. 

A terv az volt, hogy a kertben termesztett fűszerek AmbRóza néven saját márkás termékként kerülnek majd forgalomba, a környékbeli gazdáktól felvásárolt feldolgozott zöldségeket, gyümölcsöket pedig olyan üzemeknek értékesítik, amelyek kész terméket állítanak elő belőle.  

Az üzem azóta is működik, igaz, a kezdeti 9 helyett 5 fővel. Sasvári Krisztina, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója elmondta, eredetileg leginkább fűszerpaprikát termesztettek, most elsősorban lestyánt és tárkonyt. Már tavaly is nagy mennyiségben tudtak ebből a két fűszernövényből leszedni és feldolgozni. A múlt évben ráadásul bővült a termékpaletta: már konyhakész fagyasztott termékeket, lekvárokat és lecsót is készítenek, káposztát savanyítanak – gyakorlatilag bármit, ami sózott vagy hőkezelt, fermentált. Mindent kézműves módon állítanak elő.

Amit kitalálunk, azt először megkóstoljuk. Igyekszünk különlegességekkel is előállni. Gyártottunk például narancsos céklalekvárt a Borsod vármegyei Vöröskereszt felkérésére, egyedi recept alapján. Ezt az ottani véradók kapták ajándékba 

– mesélte Sasvári Krisztina. A legnépszerűbb termékük egyébként a fermentált savanyúkáposzta, ami erdélyi cserépedényben készül. Tartósítószert nem, de minőségi hozzávalókat, például parajdi sót használnak.

Megtudtuk: összefogtak a Borsod megyei Vöröskereszttel, akiknek kecskefarmjuk van, sajtüzemet működtetnek. Közösen értékesíthető termékcsomagokat fognak összeállítani, amiket éttermeknek kínálnak majd, de később vásárokon, fesztiválokon is kaphatóak lesznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában