77 ezer vállalkozás működött tavaly ősszel Csongrád-Csanád vármegyében

2023.02.04. 20:00

Továbbra is élénk a vállalkozási kedv

Ezer lakosra Csongrád-Csanád vármegyében 196 regisztrált vállalkozás jutott tavaly szeptember végén. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kitűnik, hogy ez az adat kis mértékben jobb az országos átlagnál.

V. A.

Országos szinten fél százalékkal csökkent a vállalkozások száma 2022. szeptember végéRE az évvel korábbihoz képest. Illusztráció: Vémi Zoltán/MW

Hazánkban 2022. szeptember végén 1,8 millió vállalkozást tartottak nyilván, fél százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Így ezer lakosra 190 regisztrált vállalkozás jutott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványában rámutattak, hogy a vállalkozásdemográfiai folyamatokat elsősorban a kata szabályainak július 12-én elfogadott módosítása mozgatta.

A regisztrált vállalkozások legnagyobb hányadát, 23 százalékát budapesti székhellyel vették nyilvántartásba, ezt követte Pest megye 13 százalékos részesedéssel. A fővárost és a 19 vármegyét vizsgáló kiadványból kiderül, hogy Csongrád-Csanád a húszas lista hatodik helyét foglalja el. Ezzel régió másik két megyéje után szereplünk, Bács-Kiskun ugyanis a harmadik, míg Békés az ötödik helyen szerepelt tavaly ősszel.

Csongrád-Csanád vármegyében a vizsgált időszakban – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – a 77 ezer vállalkozás nagyobb részét (61 ezret) önálló vállalkozóként, kisebb részét (16 ezret) társas vállalkozásként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 0,9 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 0,7 százalékkal nőtt.

A társas vállalkozások meghatározó részét, 74 százalékát kitevő korlátolt felelősségű társaságok száma 2,7 százalékkal emelkedett, a 22 százalékát képviselő betéti társaságoké pedig 4,8 százalékkal fogyott. Részvénytársaságból pedig 1 százalékkal több szerepelt a regisztrációban, mint 2021. szeptember végén.

2022 I–III. negyedévében a társas vállalkozások 6,3 százaléka került csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alá, 1,8 százalékponttal nagyobb részük, mint egy évvel korábban. Szeptember végén 3,3 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, számuk majdnem 5 százalékkal csökkent, az összes egyéni vállalkozáson belüli 13 százalékos arányuk pedig 0,5 százalékponttal lett kisebb az egy évvel korábbinál.

A KSH megállapította azt is, hogy a magasabbak közé tartozó vállalkozási kedv az egy évvel korábbihoz képest nem változott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában