Csongrádon ülésezett az iparkamara

2023.04.17. 20:27

Problémát okoz a munkaerőhiány

Égető hiány van munkaerőből, erre pedig a külföldi munkavállalók szabályozott bevonása lehet a megoldás – hangzott el hétfőn Csongrádon. A városban tartotta elnökségi ülését a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Majzik Attila

Csongrádon tartotta elnökségi ülését a gazdasági kamara. Archív fotó: Karnok Csaba

Nem csak százalékokról, trendekről és szűkebb értelemben vett "szakmázásról" szólt a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi elnökségi ülése: a csongrádi összejövetelen Gyöngyössy Orsolya, a Tari László Múzeum szakmai vezetője előadásából a város történetét, kultúráját és idegenforgalmát is megismerhették a résztvevők, valamint Bedő Tamás polgármesterrel is konzultálhattak. 

Fotó: Majzik Attila

Az eseményen lapunknak Kőkuti Attila, a kamara elnöke vázolta a térség cégei előtt álló kihívásokat.

– A legnagyobb probléma a munkaerőhiány. A felnőttképzésnek is lenne létjogosultsága, de az csak akkor jelenthet megoldást, ha van munkára vállalkozó ember. A képzés önmagában nem oldja meg a dolgot, kell, hogy legyen aktív alanya is annak – emelte ki Kőkuti Attila. 

Az iparkamara elnöke rámutatott, a problémára a kormányzati szinten szabályozott módon bevont külföldi munkaerő jelenthet megoldást.

– A fő kérdés, hogy ez milyen munkaerőpiaci mozgást indít majd be. Egy nagy cégnél ez megoldást ad a munkaerő problémáira, de a kkv-szektornak erre nyilvánvalóan csak korlátozott módon lesz lehetősége. Ők ennek az elinduló folyamatnak a második lépcsős résztvevői lehetnek. Megindulhat egy kis munkaerő-átcsoportosítás, később pedig meg megjelenik a második generációs külföldi dolgozói réteg, akik a kkv-szektorban vállalhatnak munkát, de ez egy hosszabb folyamat – magyarázta Kőkuti Attila. Az elnök hozzátette, a külföldre távozott munkavállalói rétegnek is vissza kellene térnie Magyarországra, ennek pedig csak a fejlődés és bérfelzárkózás lehet a záloga.

A helyi cégek helyzetéről Horváth János, a iparkamara csongrádi elnöke számolt be. Kiemelte, a helyi cégeknél most ugyan 8-10 százalékkal kevesebb a munka, mint tavaly, de folyamatos a termelés, a gazdasági szereplők pedig bizakodóak a jövőt illetően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában