Helyi gazdaság

2023.06.18. 09:05

Idén ilyen élelmiszerárakra lehet számítani Horvátországban

Brutális árakról és kevés turistáról számolt be a horvátországi, bő egyhetes körútjáról hazatérő cikk szerzője a vg.hu-n. Ahogy írja, nemcsak a tengerparton, de az ország belsejében is egészen elképesztő árakba botlott. Tapasztalatairól részletesen beszámolt.

delmagyar.hu

Horvátország, Zadar

Szerinte igencsak megdrágult az élet déli szomszédunknál, mert az élelmiszerek, egyéb termékek, szolgáltatások esetében többet kell fizetnünk, mint idehaza. Még a tengerparttól távol eső bosnyák határ mellett fekvő álmos kisváros, Korenica Konzumjában is a magyarnál horrorisztikusabb árakat talált. A kommersz horvát sörök, mint az Ozujsko vagy a Karlovacko is 1,5 eurónál, azaz 550 forintnál kezdődtek, az egyébként kiváló minőségű 100 grammos PIK felvágott pedig 3 euróba, 1100 forintba került, ami meg a hazai árviszonyok között is durvának számít.

De a krk-i Lidl-ben sem érezte olcsóságot, a Magyarországon éppen akciós 749 forintos Gouda sajtért 980 forintnyi eurót kértek el, a krumpliért majd 500 forintot kilónként, vagy például a császárzsemléért meg 70 forintot, ami pontosan ugyanannyi, mint a hazai Lidl-ben.

Ezek alapján tehát egy kisebb bevásárlásnál könnyen összejöhet a 15-20 ezer forintos számla, ami a magyar fogyasztóknak egyáltalán nem ismeretlen.

Az éttermi árakról is beszámolt, amelyek két fő esetén jócskán 20 ezer forint fölé rúghatnak egy-egy desszerttel. Nagy átlagban az egyes ételek ára, mint a cevap vagy a pljeskavica 11-12 eurónál, kb. 4500 forintnál kezdődnek, a halas ételek persze ettől jóval drágábbak, egészen 35-40 euróig is felugorhatnak, ami aztán a végösszeget is igazán felnyomhatja.

Az üzemanyagárak jóval megfizethetőbbek, hiszen egy liter benzin néhány kúton az 500 forintot is alig súrolja, szemben az itthoni 570-580 forintos átlagárral. Horvátországban nem olcsó az autópályadíj, de megér minden centet. Split oda-vissza például 20 ezer forint plusz költséget jelent. 

Olvasható a Travelo oldalán.

https://www.travelo.hu/tavol/20230617-horvatorszag-elelmiszerarak-brutalis-dragulas-nyaralas.html

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában